Blogget i skjul fra brakka i Qatar: – Moderne slaveri

Malcolm Bidali sov i køyesenger med fem til sju andre personer da han jobbet som sikkerhetsvakt i Qatar. (Foto: Privat)

– Det var en følelse av å bli innlosjert mot vår egen vilje. Vi var ikke mennesker for dem. De refererte ikke til oss med navn, men med jobb-ID-en vår, sier Malcolm Bidali til Filter Nyheter.

Siktet for å spre «falsk» informasjon

To ganger jobbet den kenyanske 29-åringen som sikkerhetsvakt i Qatar, samtidig som landet var i full gang med å forberede seg til fotball-VM i 2022.

I mai 2021 skapte Bidali overskrifter verden over da han endte opp i Qatars strenge sikkerhetsfengsel, siktet for å spre desinformasjon.

Under pseudonymet «Noah» hadde sikkerhetsvakten publisert sju blogginnlegg om forholdene han og andre migrantarbeidere bodde og jobbet i.

Oljelandet Qatar, et arealmessig lite land øst på Den arabiske halvøy, hadde ingen fotballtradisjoner da daværende FIFA-president Sepp Blatter kunngjorde VM-tildelingen, 2. desember 2010. Beskyldningene om korrupsjon i FIFAs eksekutivkomité haglet. Siden da har VM-stadioner, hoteller og infrastruktur blitt bygd opp i rekordfart i Qatar, med arbeidskraft hentet fra fattige områder i land som Nepal, India, Bangladesh og flere afrikanske land.

Norges nye fotballpresident, Lise Klaveness, sa nylig i en tale på FIFA-kongressen at Qatar ble gitt mesterskapet på «uakseptable måter» som har gitt «uakseptable konsekvenser».

I løpet av disse årene har menneskerettsorganisasjoner og journalister dokumentert elendige arbeidsvilkår og manglende vilje til å undersøk...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.