Ber politiet slutte med følelsesstyrte narko-utspill

STRYK TIL NARKOUTSPILL: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud ba mandag politiet om å slutte med «følelsesstyrte» utspill og advarsler om økende narkotikatrender i pressen: «Jeg leser disse presseklippene, særlig fra mindre lokalaviser som åpenbart ikke har lest rapporten. De følger det samme opplegget med ‘bekymret’, ‘narkotika flommer over i bygda’ – det er veldig lite kunnskapsbasert, vil jeg si […] Vi må bevege oss bort fra de følelsesstyrte reaksjonene på alt mulig, og over til håndfast kunnskap». Det sa riksadvokaten under et seminar om rapporten til Rolleforståelseutvalget, et utvalg som har gransket båndene mellom politiet og Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), skriver Dagbladet. Rapporten riksadvokaten viste til er en medieanalyse skrevet av Birgitte Ellefsen som et vedlegg til granskningsrapporten. 

Riksadvokaten, som de siste årene har vært sentral i å korrigere politiets arbeid i mindre alvorlige narkotikasaker, trakk også fram en annen tendens: «Jeg forholder meg til hva politiske myndigheter måtte bestemme om hva som er gjeldende rett, men da blir man fort tatt til inntekt for et rusliberalt standpunkt». 


DET GÅR NED: Oljeprisen? Synker! Oslo og andre europeiske børser? Synker, særlig bank og olje!  Boligbyggingen i Norge? Sank som en stein i februar! Slik kan dagens økonominyheter kort oppsummeres. Kostnaden på flytende fossilt brennstoff gikk markant ned tirsdag kveld, muligens en reaksjon på banktrøbbelet i USA, er på sitt laveste nivå siden desember og har dratt med seg aksjekursene nedover i dag. Den sveitsiske storbanken Credit Suisse har tapt over 20 prosent av sin verdi i et svært dramatisk kursfall på Zürich-børsen. Det skjer etter et kursfall på over 9 prosent mandag.

Samtidig viser ferske februartall fra Boligbyggerne at nyboligsalget i Norge falt med 31 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Salget de siste tre måneder er 48 prosent under samme måneder året før, og at igangsettingen av nye boliger nesten er halvert sammenlignet med februar i fjor. Organisasjonen regner med at det kommer varslinger om ytterligere nedbemanninger, skriver E24.


Store nyheter – Josimar slår seg sammen med Filter Nyheter! Fotballtidsskriftet Josimar er bejublet for sin undersøkende journalistikk om sportens mørke sider. Nå får du abonnement på Josimar helt GRATIS når du kjøper årsabonnement på Filter. Klikk her for å benytte deg av det unike tilbudet!

APROPOS FILTER – i dag går marsutgaven av papirmagasinet vårt i trykken. Spekket med god Filter-journalistikk og bare tilgjengelig gjennom abonnement. Klikk her for å tegne deg!


FREMTIDEN ER HER: Forskingsinstitusjonen OpenAI har lansert en ny versjon av den kunstige intelligensen bak blant annet tekstroboten ChatGPT, og lover mer kreativitet, samarbeid og presis problemløsning. Nå kan roboten også motta bilder som input (selv om den fortsatt bare responderer med tekst). Lista over hva folk har fått laget, umiddelbart og kun ved å be om det, er allerede svimlende: Koden til et enkelt dataspill, en forklaring på hvilken butikk som står bak en kryptisk transaksjon på kontoutskriften, et søksmål mot automatiske telefonoppringninger, en ferdig kodet webside basert på en håndtegnet skisse. 

Merk at OpenAI fortsatt advarer mot at systemet har kapasitet til å generere voldelig og potensielt skadelig tekst, samt en tendens til å levere feilinformasjon.


INGEN KONTAKT PÅ TOPPNIVÅ: Det russisk-amerikanske forholdet er i en beklagelig tilstand etter hendelsen i Svartehavet tirsdag, mener Kreml. Ifølge talsmann Dmitrij Peskov har det ikke vært kontakt mellom Moskva og Washington DC på toppnivå siden et møte mellom et russisk Su-27-jagerfly og en amerikansk Reaper-drone, som endte med dronen i havet.

USAs versjon av historien er at jagerflyet beveget seg skjødesløst og uprofesjonelt rundt og foran dronen, dumpet drivstoff på det og kom borti propellen slik at dronen styrtet. Russlands ambassadør i USA sa i en uttalelse i natt at hendelsen var en provokasjon – «det amerikanske ubemannede luftfartøyet beveget seg bevisst og provoserende i retning russisk territorium med transponderne avslått». Russland hevder det ikke var kontakt mellom flyet og dronen, og at sistnevnte krasjet i havet etter en skarp manøver.

USAs forsvarsdepartement har bekreftet at president Joe Biden og landets allierte er briefet om hendelsen.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.