8 dager igjen: Rees-Mogg blir søkk borte, men dukker opp foran en stein

Hvor har det blitt av tory-profilen Jacob Rees-Mogg? Lederen for Underhuset skapte furore da han demonstrativt inntok en svært avslappet holdning og tilsynelatende duppet av under en viktig brexit-debatt i begynnelsen av september:


For en måned siden lot han seg intervjue av radiokanalen LBC, der han kom med oppsiktsvekkende uttalelser om de 72 dødsofrene for den tragiske brannen i Grenfell Tower: «The common sense thing to do», ifølge Rees-Mogg, ville vært å forlate bygningen tross brannvesenets instruksjoner om det motsatte.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Siden har 50-åringen vært borte fra både radio og TV. Rees-Mogg var også fraværende da Det konservative partiet lanserte sitt valgprogram for halvannen uke siden, samtidig som statsminister Boris Johnson har nektet å svare på spørsmål om partikollegaen er tiltenkt en rolle i en eventuell ny regjering etter valget.

«Jakten på Rees-Mogg» er blitt en dille i venstreorienterte, britiske tabloider: En av Daily Mirrors politiske redaktører dro selv til valgkretsen North East Somerset for å finne ham, men uten hell (det var selvfølgelig hele poenget).

Rees-Mogg har vunnet i North East Somerset hver gang siden 2010, forrige gang med et flertall på rundt 10 000 stemmer. Flertallet i denne kretsen stemte også nei til EU under folkeavstemningen i 2016. Men nå har det dukket opp Rees-Mogg-kritiske budskap i vinduene, samt på en slagghaug i den tidligere kullgruvebyen Midsomer Norton:

Tross meldingene om det motsatte, har imidlertid Rees-Mogg vært på jobb for å sikre gjenvalg. Også representanter fra Labour har observert tory-politikeren på stemmefiske. Slik gikk det da de ville vite om han skammet seg over Grenfell Tower-kommentarene:

50-åringen har også vært aktiv i sosiale medier, hvor han med ujevne mellomrom har publisert bilder og små valgkampvideoer:

Mandag denne uka dukket han opp foran en sirkel av 4500 år gamle steiner i Stanton Drew, eller «noen av de viktigste steinene i dette landet», som han sier.

I videoen siterer tory-politikeren en gammel låt av den lokale humor- og folk-gruppa The Wurzels, for øvrig kjent for hits som «I am a Cider Drinker» og «Drink Up Thy Cider», der vokalist Adge Cutler i 1967 sang på sarkastisk vis om «when the common markets comes to Stanton Drew».

– Jeg vil få det felles markedet ut av Stanton Drew, poengterer Rees-Mogg.

Dette er valgkamp!

Spørsmålet om hvor i all verden Jacob Rees-Mogg befinner seg, er altså blitt besvart: Politisk redaktør Kate Wilson i avisa Bristol Live konkluderer: «In a field in Somerset talking about the Wurzels».

Les også våre tidligere oppdateringer på valget i Storbritannia: