Hvis du har latt deg oppsluke fullstendig av de første episodene i den ferske HBO-serien om megakonspirasjonsteorien Qanon, kan du trøste deg med at du ikke er alene: «Where we go one, we go all», holdt vi på å skrive, men det gjorde vi ikke.

  • Spoiler-alert: Denne artikkelen avslører litt av innholdet i «Q: Into the storm»-dokumentaren. Alle med affinitet for true crime-sjangerens dramaturgi, bør antakelig slutte å lese her.

Qanon-universet hviler på en ellevill forestilling om at verden styres av en pedofil og djeveldyrkende elite av politikere fra Det demokratiske partiet, Hollywood-kjendiser og andre samfunnstopper.

I det skjulte legges det imidlertid planer for et massivt og voldelig oppgjør med eliten og dens ondskap – en «storm» der eks-president Donald Trump står i ledtog med de gode kreftene. Informasjonen om den vanvittige planen kommer i små, kryptiske «drypp» fra den påståtte varsleren «Q», som følgerne tror har tilgang til innsidehemmeligheter fra amerikanske myndigheter.

«Dryppene» i internettforum som 4chan, 8chan og 8kun har i snart fire år blitt gjenstand for intens tolkning fra en voksende skare av følgere, der noen er blitt toneangivende «Qtubere» med svært mange abonnenter.