5 punkter: «Vil få flere til å åpne øynene» – slik reagerer de på Qanon-dokumentaren

Hvis du har latt deg oppsluke fullstendig av de første episodene i den ferske HBO-serien om megakonspirasjonsteorien Qanon, kan du trøste deg med at du ikke er alene: «Where we go one, we go all», holdt vi på å skrive, men det gjorde vi ikke.

  • Spoiler-alert: Denne artikkelen avslører litt av innholdet i «Q: Into the storm»-dokumentaren. Alle med affinitet for true crime-sjangerens dramaturgi, bør antakelig slutte å lese her.
Qanon-universet hviler på en ellevill forestilling om at verden styres av en pedofil og djeveldyrkende elite av politikere fra Det demokratiske partiet, Hollywood-kjendiser og andre samfunnstopper. I det skjulte legges det imidlertid planer for et massivt og voldelig oppgjør med eliten og dens ondskap – en «storm» der eks-president Donald Trump står i ledtog med de gode kreftene. Informasjonen om den vanvittige planen kommer i små, kryptiske «drypp» fra den påståtte varsleren «Q», som følgerne tror har tilgang til innsidehemmeligheter fra amerikanske myndigheter. «Dryppene» i internettforum som 4chan, 8chan og 8kun har i snart fire år blitt gjenstand for intens tolkning fra en voksende skare av følgere, der noen er blitt toneangivende «Qtubere» med svært mange abonnenter. Qanon-bevegelsen er like deler «interaktivt spill, religion og politisk bevegelse», heter det i den ferske HBO-dokumentaren «Q: Into the storm» – og beskrivelsen er presis. Men treffer den for øvrig?

Stor underholdning, men bak lurer alvoret

Dokumentaren kommer med mye å le av – ta sekvensen hvor den «politisk ukorrekte» Jim Watkins koser seg med høyenergisk synth-s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.