15 dager igjen: Corbyn nekter å be jøder om unnskyldning fire ganger på rad

Etter at den britiske sjefrabbineren Ephraim Mirvis tirsdag langet ut mot Labour-ledelsens håndtering av antisemittisme i en uvanlig og svært krass kommentarartikkel i The Times, måtte Jeremy Corbyn bruke store deler av gårsdagen på brannslukking.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Det gikk ikke spesielt bra, selv om han under lansering av partiets program for mangfoldspolitikk flere ganger understreket at ingen etniske eller religiøse grupper hadde grunn til å frykte en Labour-regjering etter valget.

Da han i går kveld gjestet BBC for å bli intervjuet av ringreven Andrew Neil, gikk det helt på tverke. «Kunne du tenke deg å bruke muligheten i kveld til å be om unnskyldning til det jødiske samfunnet for det som har skjedd», ville journalisten vite.

Fra intervjuet med BBC.

Labour har helt siden Corbyn overtok ledelsen i 2015 blitt pepret med beskyldninger om antisemittisme, flere av dem vel begrunnet. Partiet har iverksatt prosesser for å få bukt med jødehatet blant enkelte medlemmer, noe som har ført til midlertidige eksklusjoner og utkastelser.

Men flere mener at Labour-lederen har handlet for sent og for mildt. Blant dem er sjefrabbiner Ephraim Mirvis, som er øverste åndelige leder for 62 synagoger i Storbritannia. I går skrev han at jøder i landet er «grepet av angst» for hva en Corbyn-ledet regjering vil innebære.

Men Corbyn selv vil ikke be om unnskyldning for noe som helst. Han svarte slik på BBC-journalistens konkrete spørsmål om en unnskyldning (se videoen lenger ned i artikkelen):

– Det jeg vil si, er dette: Jeg er fast bestemt på at vårt samfunn vil være trygt for mennesker fra alle religioner. Jeg vil ikke at noen skal føle seg utrygge i vårt samfunn. Og vår regjering vil beskytte et hvert fellesskap…

– Så ingen unnskyldning?

– … mot trakasseringen de får på gatene, på togene eller i alle andre…

– Så ingen unnskyldning for hvordan du har håndtert dette?

– … deler av livet…

– Jeg prøver én gang til: Ingen unnskyldning?

– Nei, vent litt, Andrew: Kan jeg forklare hva vi forsøker å få til?

– Det har du gjort, og du har fått mye tid til å gjøre det. Jeg spurte deg om du ønsket å be om unnskyldning, og det har du ikke gjort.

– Jeg vil ikke at noen skal gå igjennom det de har gått igjennom…

– Og du har sagt det flere ganger, jeg forstår det, Mr. Corbyn, jeg spurte deg om en unnskyldning. La oss gå videre til brexit.

Det konservative partiet, som fortsatt leder på et gjennomsnitt av meningsmålingene med 43 prosent oppslutning mot Labours 30 prosent, har selvfølgelig ikke latt sjansen gå fra seg til å legge ut hele det 30 minutter lange intervjuet på Facebook:

Corbyn sliter også med å svare på helt enkle ja/nei-spørsmål om konkrete utsagn fra partimedlemmer kan karakteriseres som antisemittisme.

 

Et utvalg av dagens britiske avisforsider sier litt om mottakelsen:

«Corbyn nekter å be jøder om unnskyldning» (Daily Telegraph). «Har Corbyns horrorshow gitt Boris nøklene til nummer 10?» (Daily Express). «Corbyn nekter å be om unnskyldning» (The Times). «Corbyn: Sjefrabbiner tar feil» (Metro). «Corbyn sliter med å slå tilbake mot antisemittisme-beskyldninger» (Guardian). «Corbyn nekter å si unnskyld» (i). «£105m lotto win nearly killed me» (Daily Star – ja, dette handler altså ikke om Corbyn).