16 dager igjen: Rabbiner advarer mot Corbyn og skriver at jøder er «grepet av angst»

Den britiske sjefrabbineren Ephraim Mirvis går til frontalangrep på Labour under Jeremy Corbyns ledelse i en kronikk publisert i dagens utgave av The Times.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Flertallet av britiske jøder er «grepet av angst» over hva som kan skje med jøder og jødisk religion i Storbritannia dersom Labour får danne regjering, skriver sjefrabbineren, som slår fast at angsten er både forståelig og berettiget.

Han mener at «selve nasjonens sjel står på spill» og retter sterk kritikk mot Corbyns håndtering av de mange antisemittisme-skandalene i partiet:

– [Håndteringen] er ikke kompatibel med de britiske verdiene vi er så stolte av. Mange anstendige Labour-medlemmer, både jødiske og ikke-jødiske, skammer seg over hva som er avslørt.

Angrepet fra Mirvis blir omtalt som «eksplosivt» og «potensielt svært skadelig» for Labour, som har slitt med beskyldninger om antisemittisme siden Corbyn ble leder i 2015.

Allerede i går kveld avviste partiet anklagene og insisterte på at Corbyn har ført en «livslang kamp mot anitsemittisme og vært tydelig på at dette ikke har noen plass i vårt parti og vårt samfunn, samt at de som bedriver det ikke gjør det i hans navn».

Men jødiske Luciana Berger, som i februar forlot Labour i protest mot nettopp håndteringen av antisemittisme, er av en annen oppfatning:

– I det siste møtet jeg hadde med Jeremy Corbyn mot slutten av 2017, fortalte jeg ham om de mange private og offentlige Facebook-gruppene som var fylt av antisemittiske kommentarer og brukte Labour-lederens navn eller bilde i navnet. Ingenting ble gjort. Nå sier Labour at ingen som bedriver antisemittisme gjør det i Corbyns navn. Men det er akkurat det som har skjedd.

Luciana Berger, som nå representerer Liberaldemokratene.

I februar ble det også kjent at Labour hadde igangsatt undersøkelser rundt 670 tilfeller av påstått antisemittisme i partiet, der noen få medlemmer hadde blitt ekskludert og enda flere midlertidig utestengt. Likevel er Corbyn gjentatte ganger blitt beskyldt for å handle for sent og for mildt.

Det har ikke gjort saken bedre at han selv har stått i sentrum for flere antisemittisme-anklager, blant annet fordi han har hatt møter med en omstridt pro-palestinsk gruppe hvor lederen er åpen holocaust-fornekter.

673 tilfeller av antisemittisme i britiske Labour – og Corbyns problemer stopper ikke der

Kritikken fra sjefrabbiner Ephraim Mirvis kommer selvsagt på et ubeleilig tidspunkt for Labour, som etter at Det konservative partiet lanserte sitt temmelig intetsigende valgprogram i helga, gjorde et byks på en enkeltmåling fra ICM mandag.

Der lå partiet med 34 prosent oppslutning – det beste resultatet siden mai – og ikke langt unna toryenes 41 prosent (differansen mellom partiene er imidlertid større på snittet av de siste målingene, noe som er en bedre indikator på hvordan dette faktisk ligger an).

Under lanseringen av Labours program for «rase og religion» tirsdag, måtte Corbyn naturlig nok bruke mye tid på kritikken mot håndteringen av intern antisemittisme:

– Antisemittisme i en hver form er ondskapsfullt og feil. Det er et onde i samfunnet vårt. Det vokste i Europa og ledet tilslutt til holocaust. Under en Labour-regjering vil det ikke bli tolerert i noen form over hodet, sa Corbyn.

På spørsmål fra journalister i salen om hvorfor sjefrabbineren i Storbritannia likevel ikke er overbevist om at Corbyn klarer å rydde opp i problemene – Mirvis skriver til og med at «giften» i Labour kommer fra øverste hold – svarte han følgende:

– Siden jeg ble partileder, har Labour igangsatt disiplinære prosesser som ikke tidligere var på plass. Når noen har gjort seg skyldig i antisemittisme, er de blitt stilt til ansvar. De er blitt ekskludert fra partiet om nødvendig, suspendert eller bedt om å lese seg opp.

Han fortsatte:

– Jeg vil leve i et land hvor mennesker respekterer hverandres tro. Jeg vil leve i et land hvor folk føler seg trygge som jøder, muslimer, hinduister eller kristne. Og jeg vil lede en regjering med åpen dør for alle religiøse ledere. Så jeg inviterer sjefrabbineren og erkebiskopen av Canterbury og alle andre religiøse ledere til å komme og snakke med oss om hvilke bekymringer de har, men la denne forsikringen fra meg være helt tydelig: Ingen gruppe vil være utrygge på grunn av sin identitet, tro, etnisitet eller sitt språk.

Erkebiskopen av Canterbury gikk tirsdag formiddag ut med støtte til sjefrabbiner Mirvis’ bekymringsmelding. Uten å nevne Corbyn eller Labour direkte, skrev Justin Welby at et uttalt standpunkt mot antisemittisme krever synlig handling: