Zelenskyj i London: «Takk på vegne av hver far og hver mor»

I LONDON: President Volodomyr Zelenskyj er i dag i Storbritannia for første gang etter Russlands fullskalainvasjon, der han blant annet skal møte statsminister Rishi Sunak og på audiens til kong Charles, og i skrivende stund holder tale i Underhuset. Der takker han det britiske folket for støtten, «på vegne av hver eneste mor og hver eneste far som venter på at sine modige sønner og døtre skal komme hjem fra krigen». Besøket sammenfaller med britiske kunngjøringer om at opplæringen av ukrainske soldater nå utvides til jagerflypiloter for å sette dem i stand til å operere samme standardfly som NATO-landene. (Totalt har Storbritannia lovet å trene 20 000 ukrainiske soldater i år). Det er også ventet en ny sanksjonspakke mot Russland fra britene. The Guardian direkteblogger om besøket og de tilstøtende nyhetene her.


STATSMINISTEREN KOBLET INN FØR PST-NOTAT: Koranbrenningen som aldri fant sted ved Tyrkias ambassade klokka 14 sist fredag var tema på Debatten hos NRK i går kveld. (Se sendingen her). Til tross for at både assisterende PST-sjef Hedvig Moe, assisterende politidirektør Håkon Skulstad og statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet deltok, kunne tilsynelatende ingen av dem forklare konkret hva som lå bak at Oslo politidistrikt plutselig snudde etter først å ha gitt tillatelse til SIANs markering. (Alle viser til oslopolitiet, som beleilig nok ikke var tilstede, og som heller ikke svarer om hvilke føringer de eventuelt har fått). Torsdag ble det kjent gjennom Filter Nyheter at politiet hadde trukket tilbake tillatelsen uten noen begrunnelse utover at «ny informasjon» gjorde at politiet angivelig ikke kunne ivareta sikkerheten under den i utgangspunktet lovlige demonstrasjonen.

I går skrev Filter Nyheter at både utenriksminister Anniken Huitfeldt, Statsministerens kontor (SMK) og Justis- og beredskapsdepartementet var koblet inn i saken onsdag 1. februar, dagen før politiet tok den svært uvanlige beslutningen om å stanse hele markeringen. SMK bekrefter også å ha blitt orientert om den opprinnelige tillatelsen forut for at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skrev en egen trusselvurdering om SIANs planlagte markering som advarte om potensielt økt oppmerksomhet fra IS og Al-Qaida. Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf har påpekt at bekymringer for reaksjoner i utlandet – som fra Tyrkia eller terrorister – ikke gir politiet hjemmel til å stanse demonstrasjoner i Norge.


  • Støtt Filter Nyheter som en kritisk, granskende nyhetsjeger – tegn abonnement! For prisen av én lunken kaffelatte hver fjerde uke kan du få vårt digitale tilbud, med en rekke nyhetsbrev og spalter som gjør deg mer opplyst om alt fra det daglige nyhetsbildet til strømkrise, klimaendringer og hatkriminalitet. Legg på tre tiere så har du vårt papirmagasin i postkassa. Klikk her for å lese mer.

«LØGNER!» En slags konsensus blant kommentatorene etter Joe Bidens «rikets tilstand»-tale i natt ser ut til å være at det hørtes veldig ut som en relativt vellykket start på en 2024-valgkamp. Republikanerne lot seg samtidig lokke til å være det avisa Politico beskriver som «rekvisitter» for presidenten i beste sendetid, da kongressrepresentanter fra den fascistiske fløyen av Det republikanske parti brøt all kutyme med banning, utskjelling og reality-tv-oppførsel fra salen, ledet an av Marjorie Taylor Greene, som med kroppspråk og valg av antrekk fikk Twitter-satirikere til å dra fram memer om mafiafruer og Cruella de Vil. «Vi må huske å sjekke Bidens neste innberetning om valgkampfinansiering. Republikanernes tuting kvalifiserte til et materielt bidrag, noe han sårt trenger. Gaven ga ham uttelling både stilistisk og substansielt», skriver Politico spydig.


FLERE ENN 11 000 DØDE: Tallet på omkomne er nå femsifret etter jordskjelvkatastrofen, der kritikken mot tyrkiske myndigheters redningsoperasjon øker etterhvert som håpet om å finne overlevende i ruinene, svinner.


SAMMENLIGNES MED BONDEVIK: Mandag ble det kjent at Danmarks forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen – som også er visestatsminister og partileder i Venstre – er sykmeldt på ubestemt tid etter at han i forrige uke hadde et illebefinnende som førte til sykehusundersøkelser. Selv om det ikke var uttalt, framgikk det at årsaken var i hvert fall delvis psykisk. «Nå sender min kropp et signal om at det tid for å ta en pause hvis det ikke skal ende galt», skrev Ellemann-Jensen, som refererte til en særlig hektisk periode forut for episoden. Situasjonen har fått Politiken til å dra parallellen til da Norges statsminister Kjell Magne Bondevik i 1998 skapte internasjonale overskrifter da han ble sykmeldt med depresjon i nærmere en måned. – (Den gang) diskuterte vi om vi bare skulle skrive at statsministeren var sykmeldt. Men det ville ført til spekulasjoner – har statsministeren fått et hjerteanfall, har han fått kreft eller lignende. Vi fant ut at det var bedre å være åpen om det og opplyse om diagnosen, sier Bondevik i dag til den danske avisa.