Utenriksministeren og statsministeren koblet inn før politet stanset koranbrenning ved Tyrkias ambassade

SIAN-leder Lars Thorsen har brent koranen en rekke ganger i Oslo uten at politiet har grepet inn, som her foran tinghuset i Oslo i fjor.

Etter først å ha gitt klarsignal for SIANs planlagte koranbrenning foran Tyrkias ambassade i Oslo, snudde politiet sist torsdag og nektet plutselig den muslimfiendtlige gruppen å holde markeringen.

Oslo politidistrikt har ikke gitt noen begrunnelse utover en «helhetsvurdering» av sikkerheten.

Avgjørelsen kom omtrent samtidig som demonstrasjonsplanene i Oslo ble offentlig kjent, fordi Tyrkia kunngjorde at Norges ambassadør i Ankara var kalt inn på teppet.

Utenriksministeren orientert før demonstrasjonen ble kjent

Overfor Filter Nyheter bekrefter regjeringsapparatet at både utenriksminister Anniken Huitfeldt, Statsministerens kontor og Justis- og beredskapsdepartementet var koblet inn i saken onsdag 1. februar, altså før politiet tok den svært uvanlige beslutningen om å stanse hele markeringen.

– Utenriksministeren ble orientert om saken på onsdag, skriver pressevakt Mathias Rongved i UD i en e-post til Filter Nyheter.

Samme dag ble Jonas Gahr Støres stab involvert.

– Utenriksdepartementet varslet onsdag Statsministerens kontor om at det var planlagt en markering utenfor Tyrkias ambassade i Oslo, bekrefter statssekretær Kristoffer Thoner ved SMK overfor Filter Nyheter.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.