Ytringsfriheten under press: Hvorfor prøvde europeiske land å stoppe Palestina-demonstrasjoner?

En av Palestina-demonstrasjonene som ble godkjent av tyske myndigheter fant sted 21. oktober 2023. Oppmøtet var større enn ventet, men demonstrasjonen gikk ellers fredelig for seg. Foto: Montecruz (CC 3.0)

Etter Hamas-terroren 7. oktober arrangerte Paris og Berlin store Israel-markeringer, der Eiffeltårnet og Brandenburger Tor var lyst opp med en davidsstjerne og Israels farger.

Samtidig ble mindre Palestina-demonstrasjoner brutt opp av tysk politi bare kvartaler unna, og franske myndigheter forbød alle demonstrasjoner til støtte for palestinere.

Forsøk på å arrangere demonstrasjoner for palestinernes sak har også møtt motstand i Storbritannia, Østerrike, den tysktalende delen av Sveits, Tsjekkia, Ungarn og Bulgaria.

Myndighetene i disse landene har begrunnet avlysningene med at det har vært stor økning i antisemittisk vold, samt en generell fare for vold og ordensforstyrrelser.

Men flere land har blitt sterkt kritisert for å overdrive sikkerhetsvurderingene når det gjelder palestinske demonstrasjoner.

Human Rights Watch og Amnesty frykter at legitime demonstrasjoner for det palestinske folk og våpenhvile har blitt undertrykt. De kritiserer også hvordan palestinske slagord, flagg og symboler har blitt forbudt.

Frankrike: Forbød alle Palestina-demonstrasjoner – fikk korreks fra domstolen

Europeiske myndigheter har vist overveldend...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.