Wagner-leder varsler at gruppa trekker seg ut av Bakhmut

RASER MOT FORSVARSLEDELSEN: Jevgenij Prigozjin har fått nok. I en video publisert på Telegram i natt går Wagner-sjefen blant døde, russiske leiesoldater på slagmarken i Ukraina og skjeller ut den russiske militære ledelsen etter noter for å sitte og feite seg opp i sine kontorer mens hans menn mangler nødvendig ammunisjon. Det er ikke første gang den tidligere matvare- og cateringmagnaten kritiserer sine overhoder i Kreml, men skjellsord-frekvensen denne gang er definitivt på nye nivåer. I nok en video som kom i dag kunngjør Prigozjin at den paramilitære organisasjonen vil forlate Bakhmut – åstedet for de blodigste kampene i Ukraina de siste månedene – innen 10. mai for å «slikke sine sår». Etter den datoen får den regulære russiske hæren overta ansvaret for å fortsette angrepene i Bakhmut, mener Prigozjin, som for noen uker siden hevdet at Wagner kontrollerte 80 prosent av byen.

SISTE: Norsk narkotikapolitiforening, som tidligere i år fikk krikk av et regjeringsoppnevnt utvalg blant annet for å ha et navn som kan oppfattes som om den er en del av politiet, skal fra nå av kalle seg Norsk narkotikaforebyggende forening. Det melder NRK.

TØRKE I EUROPA… IGJEN: Frankrike har lagt bak seg den tørreste vinteren på 60 år. Snøfallet i Italia har vært 64 prosent lavere enn normalen. I de tre siste månedene av 2021 hadde Spania nedbørsmengder på 35 prosent av normalen, og siden da har det nesten ikke regnet, slik at kornavlinger må avskrives. En studie med satellittdata fra januar bekrefter at store deler av Europa i realiteten har vært rammet av en alvorlig tørke siden 2018. Grunnvannet minker, og stigende temperaturer gjør det vanskelig for kontinentet å hente igjen underskuddet. Flere steder er vann i ferd med å bli en knapphetsvare. Les mer om den uhyggelige utviklingen i ukas utgave av Filter ELENDIG FREDAG.

NOK EN SKYTETRAGEDIE I SERBIA: En person ble i dag tidlig arrestert i den serbiske byen Kragujevac etter å ha drept åtte og såret 14 i den andre skyteepisoden som rammer Serbia på to dager. Den mistenkte gjerningsmannen er født i 2002 og skal ha begynt å skyte mot tilfeldige ofre i en park i landsbyen Dubona, fem mil utenfor Beograd, etter en krangel med en politimann i natt, skriver BBC News. Senere skal han ha skutt mot folk fra et kjøretøy. Serbias president Aleksander Vucic kaller hendelsen «et angrep på oss alle» og opplyser at den arresterte hadde på seg et t-skjorte med nynazistiske symboler. Innenriksministeren i landet omtalte i natt hendelsen som terrorisme, uten at det er gitt flere detaljer om motivasjonen.

Strengere kontroll med våpenhold er ifølge serbiske myndigheter på trappene etter denne ukas tragedier. Gårsdagens skoleskyting, med ni ofre hvorav åtte var barn, er den alvorligste i landets historie.

ANMELDELSE OM ULOVLIG KROPPSVISITASJON HENLAGT: Filter Nyheter har tidligere skrevet at Spesialenheten for politisaker – en enhet som undersøker om politiet har brutt loven i tjeneste – etterforsket hva som skjedde da åtte aksjonister fra Extinction Rebellion som ble kledd helt eller delvis nakne i arrest. Flere av dem beskrev visitasjonen som traumatisk, og en av dem sa han følte seg maktesløs og usikker på egne rettigheter i møte med politibetjentene. Fire av disse tilfellene fant sted i Trondheim, og nå gir Spesialenheten Trondheim politidistrikt kritikk for ikke å ha fulgt arrestinstruksen om hvem som skulle ta beslutningen om kroppsvisitasjonene. Ifølge Spesialenheten var det manglende notoritet (dokumentasjon) knyttet til begrunnelsen, noe de beskriver som uheldig og kritikkverdig, og de har sendt saken tilbake til administrativ gjennomgang. Men ifølge enheten kunne verken beslutningen eller gjennomføringen av kroppsvisitasjonen lede til straffansvar, og saken er derfor henlagt. «Beslutningen om kroppsvisitasjon var ikke rutinemessig, men bygget på en konkret og individuell vurdering, hvor sikkerhetshensyn sto sentralt. Det var heller ikke indikasjoner på at selve gjennomføringen av kroppsvisitasjonen ikke ble foretatt på en så hensynsfull måte, som forholdene tilsa», konkluderer enheten.

Arve Nordtvedt forteller til NTB at ledelsen tar selvkritikk for «ikke å ha gjort arrestinstruksen godt nok kjent for sine medarbeidere». Nordtvedt forklarer at de etter hendelsen konstaterte at instruksen ikke var fulgt, og at de sendte ut et skriv med en presisering om hvilke regler som gjelder knyttet til visitasjon og innsettelse i arresten til de ansatte.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.