Voldsom Putin-tirade på dramatisk dag i Ukraina-krigen

EN DRAMATISK DAG FOR EUROPA: Russiske styrker kan være i ferd med å gå på Ukraina-krigens største tap samme dag som Vladimir Putin erklærer at de delvis okkuperte ukrainske regionene Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson fra nå av er en formell del av Russland. Til sammen har regionene rundt 4 millioner innbyggere og utgjør 15 prosent av Ukrainas totale areal. Tvangsannekteringen er den største i Europa siden Den andre verdenskrig og en dramatisk eskalering av konflikten. Kremlin har i dag igjen gjort det klart at militære angrep på disse regionene vil bli ansett som et angrep på Russland. 

I en tale på Den røde plass i dag brukte Putin selv de falske folkeavstemningene forrige helg som påskudd for tvangsannekteringen, sier de fire regionene skal «forsvares med alle midler tilgjengelig» og kom med en voldsom tirade mot Vesten, som ifølge ham «leter etter stadig nye måter å slå til mot vårt land, å svekke å ødelegge Russland»«holder ikke ut at vi er et så stort land med rike naturressurser og folk som ikke vil leve under andres regler», søker kolonisere og rane Russland og gjøre folket til viljeløse slaver. Han anklager vestlige eliter for å være rasistiske og russofobiske.

EU fordømmer annekteringen og Biden-administrasjonen har signalisert at den vil legge nye sanksjoner på Russland som følge.


MÅ VISE SEG FORBEREDT PÅ DET UTENKELIGE: «Nå kan ingen russiske virkemidler lenger utelukkes», skriver professor Sven G. Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole om utviklingen i konflikten i Aftenposten i dag. Han sier det eneste svaret fra vestlig side kan være økt våpenstøtte til Ukraina og en klar beskjed fra USA og Nato-landene om at de er forberedt på «den utenkelige og utvidede krigen, om den skulle komme, inkludert angrep på kritisk energiinfrastruktur på land og til havs». Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble i et krisemøte i dag tidlig orientert av regjeringen om den pågående sikkerhetssituasjonen, ifølge avisa. Forsvaret har økt tilstedeværelsen i Nordsjøen, og vakthold og beredskap langs grensa til Russland i Sør-Varanger er styrket. Regjeringen avventer å gjøre som Finland og flere andre land, og stenge grensen for russere med turistvisum, men sier de er klare til å gjøre det på kort varsel.TUSENVIS AV SOLDATER NÆR OMRINGET: Den russisk-allierte lederen i Donetsk sier ifølge AFP at hovedgarnisonen for nordre Donetsk nå er «delvis omringet» i logistikk-knutepunkt-byen Lyman, og at ukrainske styrker har gjenerobret flere landsbyer i nærheten. Den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War sier ukrainerne trolig vil overta kontrollen over Lyman med mindre russerne får umiddelbare forsterkninger – og de skal være avskåret fra veien til Svatove, som utgjør hovedforsyningslinja i området. Anslaget på hvor mange russiske soldater som befinner seg i lomma som er ferd med å bli omringet, varierer fra 1500 til 3000. Ukraina har de siste ukene gjenerobret store arealer fra Russland. 


SIVILE MASSAKRERT: Et forsøk på å levere nødhjelp og hente slektninger ut av de russisk-okkuperte delen av Zaporizjzja endte tragisk da russiske styrker angrep en kolonne med rundt 60 sivile biler i dag tidlig – så mange som 25 kan ha blitt drept og 50 såret, ifølge tidlige og ubekreftede meldinger.Også flere ukrainske byer er angrepet i dag, deriblant sentrum av Dnipro, skriver The Guardian.

God helg! Husk hjemmeberedskap! Hilsen Filter-redaksjonen


Vi tar hatet på alvor

Klikk her for å bli abonnent

I åtte år har Filter Nyheter jobbet målrettet med å avdekke fremveksten av høyreekstreme, raseideologiske og muslimfiendtlige miljøer i Norge og verden.

Gjennom kritisk og gravende journalistikk har vi avslørt hvem nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen er – og hva de står for. Vi har omtalt hvordan Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22. juli-terroren er hyllet ved møter for «hvite nasjonalister» i Oslo. Vi har avslørt hvordan partiet Alliansen er blitt en arena for tenåringer og unge menn som omfavner jødehat og nazistiske manifester. Vi har overvåket grumset i norske kommentarfelt og lukkede Facebook-grupper, og dokumentert forbindelser mellom ulike aktører på politikkens ytre høyre-side i Norge og utlandet.

I 2023 og 2024 fortsetter vårt arbeid med å belyse og avsløre miljøer og aktører som deler rasisme, jødehat og muslimfiendtlighet. Det gjør vi fordi det er viktigere enn noensinne.

Fordi vi tar hatet på alvor. 

Klikk her for å bli abonnent