Utviklingen 21. mars: «Dette var ikke et forsøk på statskupp»

Mistet oversikten? Her er noen av de viktigste nyhetene fra et Norge i korona-krise, lørdag 21. mars:

Virus-situasjonen nå:

Slik ble kriseloven:

  • Erna Solbergs forslag til «kriselov» – som skulle gi regjeringen mulighet til å ta beslutninger som vanligvis fattes av Stortinget – er blitt betydelig endret. Dette er hovedpunktene i den tverrpolitiske enigheten:
  • Regjeringen ba om en generell fullmakt til å omgå norske lover, men Stortinget har avgrenset dette til kun å gjelde et bestemt antall lover på områder der umiddelbare tiltak haster mest.
  • Loven skal bare gjelde i én måned. Regjeringen foreslo seks måneder, og så sent som i går var tre måneder et alternativ som opposisjonspartiene vurderte.
  • Forskrifter skal umiddelbart kunngjøres i Stortinget. Det holder altså ikke at de folkevalgte blir varslet i ettertid. Dersom én tredel vil sette foten ned, gjøres forskriften ugyldig.
  • Loven skal kun gjelde i de tilfellene der Stortinget ikke kan gjøre en tilstrekkelig jobb, eller dersom endringene som trengs haster så mye at vanlig saksbehandling vil forsinke prosessen betydelig.
  • Regjeringen er fornøyd. Solberg sier at loven etter endringene fortsatt er «helt praktikabel», før hun bruker mer vanlige ord: – Dette var ikke et forsøk på statskupp, men et forsøk på å få hverdagen til å fungere.

Mer enighet:

<...>

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.