USA vil gi Ukraina kraftigere luftvern

GIR UKRAINERNE KRAFTIGERE MISSILER: USAs forsvarsdepartement forbereder å donere det såkalte Patriot-systemet for luftvern til Ukraina – et enda kraftigere missilsystem med lengre rekkevidde enn det norskproduserte NASAMS-systemet ukrainerne allerede har mottatt. Slik skal det ukrainske forsvaret bli bedre i stand til å avverge russiske luftangrep, også fra ballistisk skyts og cruisemissiler, ifølge CNNs kilder i Pentagon. De tror forsvarsminister Lloyd Austin og president Joe Biden vil signere ordren snarlig, slik at de første systemene raskt kan være underveis, og ukrainske luftvernartillerister kan starte sitt kræsjkurs i bruken av systemet, en prosess som vanligvis tar måneder. 

USA har tidligere vært tilbakeholdne med å donere Patriot av frykt for å eskalere konflikten med Russland. Men situasjonen i ukrainsk luftrom levner liten tvil om behovet for slike våpen: 13 angripende droner er skutt ned etter at flyalarmen gikk i Kyiv grytidlig i dag, mens beskyting har ødelagt bygninger andre steder i landet. Det pågår fortsatt ingen våpenhvilesamtaler.


HØY PRISVEKST TIL 2026: Etter at inflasjonen svekket seg noe i både eurosonen og USA i november melder Bank of England nå om det samme: Den gjennomsnittlige prisveksten på konsumvarer i Storbritannia inneværende år falt fra 11,1 i oktober til 10,7 i november. Det gir håp om at sentralbanken går inn for en mindre krapp renteheving når de møtes i morgen. I morgen kunngjøres også rentebeslutning i Norge og eurosonen. En kilde i Frankfurt sier til Reuters at sentralbanken der ser for seg at inflasjonen likevel vil ligge over målet på 2 prosent ut 2025.


  • Nok en semifinale i Qatar-VM i dag! Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, får du med vårt sportsvaskingsmagasin på kjøpet. Der kan du lese en rekke dyptgående artikler om hvordan store idrettsarrangementer blir misbrukt av autoritære regimer. Klikk her for å tegne deg!
  • Allerede abonnent? Kjøp Filter i julegave – klikk her for å se hvordan!

DEN ARRESTERTE GRÜNDEREN i det konkursrammede kryptoselskapet FTX, Sam Bankman-Fried, er nektet kausjon på Bahamas. Det kan øke sannsynligheten for at han blir utlevert til hjemlandet USA, noe han har indikert at han vil motsette seg, ifølge New York Times. Bankman-Fried har nå en av landets mest alvorlige straffetiltale for svindel hengende over seg. Hans kryptobørs var «bygget på et fundament av bedrag» og brukte kundenes innskudd for å finansiere politisk påvirkning, kjøpe overdådige eiendommer og investere i andre selskaper, mener det amerikanske finanstilsynet.


RESETT GIR OPP: Nettstedet Resett legges ned og selskapet bak går til skifteretten. Forsøket fra norske milliardærer på å leke Steve Bannon og sabotere norsk politikk med rasisme, sjikane, forvrengning og fascistoide kommentarfelt fisler med det ut etter fem års drift. 

I sommer eksponerte VG hvordan det var oppstått en isfront mellom styreleder Monica Staff, deler av redaksjonen og redaktør Helge Lurås om alt fra bruken av NAV-klienter bosatt i Asia som frilansere, til rollen Lurås’ samboer Shurika Hansen skulle ha i redaksjonen. Han var kort tid etter sparket, og siden har Maria Zähler vært redaktør i kombinasjon med å være en profilert og aktiv Frp-politiker.

Da aksjekapitalen var tapt og forretningsmannen og mangemillionæren Petter Inge Remøy kjøpte alle aksjene i oktober, var det med bud om ny giv og «relevans og kvalitet», noe som tydeligvis ikke ga den ventede effekten. Nå deler folk sitt «beste Resett-minne» i sarkastisk anlagte kretser på Twitter.