USA avviser russiske krav, men peker på diplomatiske veier framover


God morgen. Det er torsdag 27. januar, og dette er noe av det som ble skjedde mens du sov:

USA OG NATO SVARTE i går kveld skriftlig og formelt på Kremls krav om sikkerhetsgarantier i Øst-Europa. Den vestlige forsvarsalliansen vil ikke love å aldri ta opp Ukraina som medlem, gir ingen innrømmelser når det gjelder våpen og styrker utplassert i Russlands naboland og gjør det klart at videre militær aggresjon vil bli møtt med «knusende» økonomiske sanksjoner. USA har blant annet slått fast at den nye gassrørledningen i Østersjøen, Nord Stream 2, ikke vil bli åpnet dersom Ukraina invaderes.  

Nato stiller seg samtidig åpne for forhandlinger med tanke på en diplomatisk løsning og foreslår atomnedrustning og nye regler for militærøvelser som aktuelle temaer å forhandle om. I går kveld kom dessuten nyheten om at mens Nato planlegger å mobilisere tusenvis av soldater i land som Bulgaria, Romania, Ungarn og Slovakia, har Russland og Ukraina møttes i Paris og blitt enige om å forlenge våpenhvilen som siden juli 2020 har gjort at krigshandlingene mellom de to landene har begrenset seg til sporadiske trefninger. De er også enige om å møtes igjen til nye samtaler om to uker. BBC News/Sky News/New York Times/The Guardian

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.