Fem grunner til at Putin trenger en krig: – Makten han har, hjelper ham egentlig ikke

Montasje. Foto: Kreml/Russlands forsvarsdepartement.

100 000 russiske soldater står på grensen mellom Ukraina og Russland i øst.

Det amerikanske utenriksdepartementet har uttalt at en invasjon kan finne sted «når som helst».

Russlands president Vladimir Putin krever sikkerhetsgarantier av Vesten om at Ukraina aldri blir en del av forsvarsalliansen NATO – et krav USA og allierte sier det er umulig å innfri.

De siste ukene har analytikere og geopolitiske strateger forsøkt å forstå hva målsetningen til en av verdens mektigste menn egentlig er, med det som kan virke som et storskala spill for galleriet.

For er Putin på ekte villig til å åpne full krig mot Ukraina?

Forrige gang Russland gjorde et åpent utfall mot nabolandet i vest var ved annekteringen av Krim-halvøya i mars 2014.

På det tidspunktet hadde landet vært gjennom en lengre økonomisk nedgangsperiode i kjølvannet av den globale finanskrisen i 2008. Oppslutningen om presidenten i den russiske befolkningen hadde sunket parallelt med svekkelsen av den russiske økonomien og nådde et bunnivå høsten 2013.

Men populariteten til Putin fikk et voldsomt oppsving da Russland annekterte Krim. På noen måneder bykset presidenten opp fra 61 til 86 prosent på meningsmålingene.

De siste to årene har den russiske presidenten tatt radikale grep for å sikre sin fremtidige maktposisjon.

Samtidig har vanlige russere blitt syke og mistet jobbene sine under pandemien. Økonomien humper i nedoverbakke mens pris...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.