UD ga Rhipto millionavtale før kriteriene for pengebruken var klare

Montasje: Dokumenter / Victoria Terrasse. Foto: Creative Commons.

I midten av mai skrev Filter Nyheter om store hull i Utenriksdepartementets kontroll med deres tilskudd til Rhipto – et lite foretak på Lillehammer som i over seks år fikk millioner i bistandspenger av UD for å levere rapporter om terrorfinansiering.

I januar i år ble Rhipto-direktør Christian Nellemann siktet av Økokrim for bedrageri av rundt 56 millioner kroner i statlige tilskudd.

  • Nellemanns advokat har opplyst at han ikke ønsker å gi noen kommentarer til media.

Nå gir dokumenter som Filter Nyheter har fått innsyn i nye opplysninger om hvordan UD skjøttet starten av det som skulle bli Rhiptos statsfinansierte million-eventyr:

Utenriksdepartementet ga den første flersifrede millionavtalen til Rhipto i 2016 uten å ha reglene klare for hvordan de skulle bruke pengepotten som Rhipto fikk støtte fra.

De kriteriene fastsatte UD etter at Rhipto hadde fått beskjed om at avtalen med UD var i boks. UD behandlet med andre ord søknaden fra Rhipto samtidig som regelverket for ordningen ble skrevet.

Selv hevder UD at «den endelige beslutningen» om støtte til Rhipto ble tatt etter at reglene var ferdig utarbeidet.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.