Slik skapte UD bistandsbomben som endte hos Økokrim

14. april 2021 slo Klima- og miljødepartementet (KLD) alarm.

Via omveier hadde departementet fått høre om helt ukjente penger på bok i den lille, ideelle organisasjonen Rhipto på Lillehammer som de hadde gitt 26 millioner kroner.

Nå kom et brev fra Rhipto-sjef Christian Nellemann der han prøvde å forklare hvorfor foreningen hadde millioner på konto som for lengst skulle vært brukt til å bekjempe ulovlig hogst i regnskogen. Men for KLD ble brevet den endelige bekreftelsen på at noe var veldig galt med «analysesenteret» på Lillehammer.

Det ukjente foretaket hadde fått enda mer penger – 30 millioner kroner – av Utenriksdepartementet, som hadde en lengre forhistorie med Nellemann.

Også UD fikk denne dagen påfallende forklaringer fra direktøren, blant annet om hvordan det kunne ha seg at Rhipto hadde kjøpt en hytte på fjellet med bistandspenger. 

I «korrigerte» regnskap ble skjulte millionoverskudd nå erkjent svart på hvitt.

I UD var det likevel ingen som trakk i nødbremsen:

16. april – to dager etter at departementene fikk opplysninger som senere ledet til Økokrim-etterforskningen – fikk Nellemann aksept av UD til å få bruke opp 3,6 millioner kroner som ennå sto på konto i 2021.

Filter Nyheter har gjennomgått flere enn tre hundre dokumenter knyttet til det over seks år lange samarbeidet mellom Nellemann og UDs forvaltning, i tillegg til samtaler med en rekke kilder.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.