Uber forsvarer sjåførenes lønnsnivå, mener selv de bør pålegges å gi info til skattemyndigheten

Kortversjon: Uber mener systemet med dynamisk prising gjør det vanskelig å si noe generelt om sjåførenes lønnsnivå, og viser til at sjåførene uansett nyter godt av uavhengighet og fleksibilitet. Uber ser fram til å bli regulert i Norge og mener selv de bør pålegges å rapportere sjåførenes inntekt til skattemyndighetene. Bakgrunn: Filter Nyheter publiserte før helga en sak om hvor mye Uber-sjåfører i Oslo egentlig tjener på virksomheten, som de nå risikerer både avskilting og inndratt førerkort for. For enhver som har kjørt Uber er det åpenbart at tjenesten er langt billigere enn tradisjonell drosje. Oppstartsprisen på dagtid er 30 kroner, deretter øker prisen med 10 kroner per tilbakelagte kilometer og tre kroner per minutt, viser passasjerlister Filter Nyheter har fått tilgang til. Uber selv tar 20 eller 25 prosent av inntjeningen. En sjåfør Filter Nyheter har intervjuet, sier han sitter igjen med mellom 1500 og 2000 kroner på en nitimersdag, når drivstoff og bompenger er trukket fra (men før skatt). På en gjennomsnittlig dag har han mellom ti og femten turer av forskjellig lengde. En sjåfør som ble fradømt førerkortet i Borgarting lagmannsrett tidligere i høst, kjørte ifølge dommen inn 43 388 kroner på 403 turer, altså litt over hundre kroner per tur. I en tingrettsdom mot en annen Uber-sjåfør går det fram at vedkommende kjørte inn 30 000 kroner på tre uker. Ytterligere en sjåfør Filter Nyheter har intervjuet, sier han på en god måned kan sitte igjen med 30 000 netto etter at både skatt og alle utgifter er betalt, men han kjører sju dager i uka og sier han på dårligere måneder kan tjene 20 000 brutto. LO-sekretær Trude Tinnlund sier et slikt lønnsnivå gjør at f...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.