Uber-sjåfører risikerer førerkortet for småpenger – uklart hvor mange som jobber svart

I oktober begynte politiet å inndra førerkortet til privatbilsjåfører som bruker appen Uber til å skaffe seg betalende passasjerer i Oslo. Flere har også fått inndratt inntekten fra slik kjøring etter å ha blitt tatt av politiet. Siden den gang har minst seks sjåfører mistet lappen, viser informasjons-eposter fra Uber som Filter Nyheter har sett. Det ser ikke ut til å ha hatt noen stor innvirkning på tilbudet – det er fortsatt biler tilgjengelig mer eller mindre døgnet rundt, med bare noen få minutters ventetid, i sentrum av byen. Men mange av dem ser ut til å kjøre for svært liten inntekt – takket være lave priser ut til kundene, særlig på dagtid, og de heftige gebyrene det amerikanske selskapet tar for å formidle kontakten mellom sjåfør og passasjer.

Tre kroner minuttet

Oppstartsprisen på en Uber-tur mellom klokka 07 og 16 er 30 kroner, viser en passasjerliste Filter Nyheter har fått tilgang til. Deretter koster turen 10 kroner per tilbakelagte kilometer og tre kroner per minutt turen tar. Det gjør at det er langt billigere for passasjeren å kjøre med Uber enn en vanlig drosje. Av denne summen beholder Uber, som har full kontroll over transaksjonene siden de skjer automatisk i appen, mellom 20 og 25 prosent, avhengig av når sjåføren meldte seg på tjenesten. Disse pengene, som ifølge Dagens Næringsliv overføres til et nederlandsk selskap eid av Bermuda-registrerte Uber International, og dermed ikke skattes av i Norge, dekker blant annet utvikling og vedlikehold av appen. Det dekker også rådgivning og hjelp fra Ubers norske ansatte samt advokathjelp og leiebil i tilfeller der sjåføren blir avskiltet og/eller mister førerkortet. Alle utgifter til bilhold, drivstoff og bompenger må sjåføren selv bekos...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.