Trusler stanset Pride-arrangement i Bergen

Redd Barna har i dag avlyst et planlagt Pride-arrangement for barn som skulle gå av stabelen i Nygårdsparken i Bergen til helga. Årsaken er at organisasjonen har mottatt trakassering og voldstrusler på e-post og i sosiale medier, og ikke vil risikere at mindreårige deltakere utsettes for noe liknende. En av truslene er anmeldt, mens de øvrige er overlevert politiet for en vurdering av hvorvidt de bryter loven. «Vi har også bedt om en trygghets-vurdering, men det er jo på søndag og når vi ennå ikke har fått svar har vi bestemt oss for å avlyse», sier organisasjonens leder for Norge-programmet, Monica Sydgård, til NRK (politiet sier i dag at det ikke er noe i deres trusselvurdering som tilsier at arrangementet skulle avlyses).

Reaksjonene på at barnearrangement for feiring av mangfold og frihet i Norges nest største by må avlyses på grunn av hets og trusler er naturlig nok sterke. «Forjævlig», sier kulturminister Annette Trettebergstuen (Ap); «uakseptabelt», sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). «Dette gjør meg rasende», sier Bergen-ordfører Linn Kristin Engø (Ap).


GODE NYHETER FRA EUROSONEN: Prisstigningen i eurosonen har falt til sitt laveste nivå siden fullskalainvasjonen av Ukraina, mer enn økonomene hadde ventet, og skapt håp om at en forventet rentestigning i sommer kan avlyses. Det melder Financial Times. Inflasjonen på varer i konsumentmarkedet i landene som bruker EU-valutaen, målt fra starten av 2023, var i mai 6,1 prosent, ned fra 7 prosent i april. Den såkalte kjerneinflasjonen, der energi og matvarer tas ut av regnestykket, falt fra 5,6 prosent til 5,3.


  • Årets spesialutgave av Filter-magasinet kommer i juli og er i sin helhet viet «Russlands andre stemmer» – tekster fra russere i og utenfor hjemlandet som står opp mot Vladimir Putins undertrykkelse og krigen i Ukraina.
  • Samtidig donerer vi halvparten av inntektene fra nye årsabonnementer i juni og juli til Mediazona, en av de få uavhengige redaksjonene som fortsatt driver kritisk, granskende journalistikk i Russland. Les mer her, bli med på kronerullingen og tegn et abonnement nå for å få spesialutgaven i postkassa i sommer!

KNUSENDE DOM OVER FORSNORSKINGEN: «Fornorskingspolitikken fikk alvorlige konsekvenser for samer, kvener og skogfinner. Nedvurderingen av samisk, kvensk og skogfinsk språk og kultur førte til språk- og kulturtap og også kunnskapsløshet om gruppene i befolkningen. (…) Arven etter fornorskingspolitikken har ført til at minoritetene ofte blir sett ned på og utsatt for mobbing, hatprat, trakassering og til dels diskriminering i møte med majoritetsbefolkningen. Kommisjonens gransking viser at samer fortsatt opplever diskriminering. Den utbredte diskrimineringen av gruppene er et alvorlig samfunnsproblem». 

Det skriver Sannhets- og forsoningskommisjonen, som i fem år har jobbet med et grunnlag for et oppgjør med fornorskingspolitikk og urett, og i dag leverte sin rapport med en knusende dom over hvordan det norske storsamfunnet har tatt vare på sine minoriteter (les den her). 

Sametingspresident Silje Karine Muotka sier til NRK at det ikke holder for Staten å si unnskyld, men at den må gripe muligheten til å styrke samisk språk og kultur og trekker fram Fosen-saken. «Det pågående menneskrettsbruddet på Fosen må ta slutt hvis man skal bygges opp tillit igjen», sier hun.

En av kommisjonens medlemmer, den pensjonerte jussprofessoren Aslak Syse, bruker nettopp Fosen-saken som et eksempel på det motsatte – at samene har oppnådd «ikke liten suksess politisk og samfunnsmessig». Han er den eneste i kommisjonen som ifølge VG har valgt å legge ved en særuttalelse med kritikk av rapporten, som han mener gir «en fremstilling hvor en ensidig offerrolle kan synes å bli hele historien».


DEBATTEN OM HAVVIND FORTSETTER: Kritikere mener det er dyrt og bare vil bli dyrere, og i går varslet Høyre at de vil gå mot regjeringens forslag til rammevilkår for Sørlige Nordsjø II. Tar regjeringen feil når de kaller havvind Norges neste eksporteventyr? Det drøfter journalist Jostein Henriksen i dagens utgave av vår faste kraftspalte Filter KALDDUSJ. Les den her!


  • Du får Filter KALDDUSJ i innboksen hver torsdag hvis du tegner et abonnement på Filter Nyheter. Fra kroner 70,- i måneden, ingen bindingstid og med 30 dagers gratis prøvetid. Da kan du også velge og vrake i våre andre nyhetsbrev! Les mer her.

EKS-SOLDAT TAPTE INJURIESAK: Et høyt dekorert tidligere spesialsoldat, medieleder og profilert foredragsholder med status noe nær en nasjonalhelt i Australia, Ben Roberts-Smith, har tapt et injuriesøksmål han har anlagt mot seks australske aviser. Avisene har i retten ført bevis for deres avsløringer av at Roberts-Smith var involvert i drap og unødvendig brutal behandling av sivile og forsvarsløse mennesker under krigen i Afghanistan. Han skal blant annet ha skutt en ubevæpnet tenåring, sparket og beordret at en mann i håndjern skulle skytes, og beordret en nyankommet soldat til å skyte og drepe en eldre afghaner som et slags innvielsesritual. Roberts-Smiths advokat sier eks-soldaten, som ikke er anmeldt eller straffeforfulgt for forholdene, vurderer å anke rettens avgjørelse.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.