Trump fordømmes i Storbritannia: – Hvis noen skal stagge USA er det nettopp Storbritannia

Foto: Michael Vadon (CC BY-SA 2.0) / Annika Haas (CC BY 2.0)

Donald Trumps re-tweeting av tre videoer fra det ytterliggående anti-islamske partiet Britain First har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia. Kanskje mest talende er det at et politisk arbeidsmøte Trump skulle ha med May i januar nå er utsatt på ubestemt tid. Men stormen vil blåse over – hvertfall inntil Trump måtte finne på å lire av seg andre dumheter i sosiale medier, mener Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på Storbritannia. – Det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia er mer enn et forhold mellom en president og en statsminister. Men det er også en av grunnene til at britene mener de har rett til å si fra, sier Mustad.

«Ingen venn av oss»

Saken ble i går diskutert i det britiske Underhuset, der den amerikanske presidenten har fått passet påskrevet med betegnelser som «ingen venn eller alliert av oss». I går ettermiddag bekreftet den britiske ambassadøren i USA, Kim Darroch at han formelt har viderebrakt de britiske «bekymringene» til Det hvite hus. Statsminister Theresa May har gjentatte ganger sagt at det Trump gjorde var galt. Hun utdypet i går at Britain First er «en hatefull organisasjon som forsøker å spre splittelse og mistro i samfunnet», og at ytre høyre-partiet står i opposisjon til verdier som respekt, toleranse og endog «normal anstendighet». May fikk som svar fra Trump på Twitter at hun burde «bry seg mindre om oss, og bry seg mer om sine egne radikale islamister». – Hvis noen skal stagge USA er det nettopp Storbritannia. Det er det også en forventning om fra resten av Europa: At britene skal gå foran, sier Mustad.

– Vil blåse over

Han sier det ikke finnes eksempler på at politiske arbeidsmøter mellom amerikanske presidenter og britiske statsministere har blitt avlyst av liknende grunner ti...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.