Donald Trumps re-tweeting av tre videoer fra det ytterliggående anti-islamske partiet Britain First har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia. Kanskje mest talende er det at et politisk arbeidsmøte Trump skulle ha med May i januar nå er utsatt på ubestemt tid.

Men stormen vil blåse over – hvertfall inntil Trump måtte finne på å lire av seg andre dumheter i sosiale medier, mener Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på Storbritannia.

– Det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia er mer enn et forhold mellom en president og en statsminister. Men det er også en av grunnene til at britene mener de har rett til å si fra, sier Mustad.

«Ingen venn av oss»

Saken ble i går diskutert i det britiske Underhuset, der den amerikanske presidenten har fått passet påskrevet med betegnelser som «ingen venn eller alliert av oss».

I går ettermiddag bekreftet den britiske ambassadøren i USA, Kim Darroch at han formelt har viderebrakt de britiske «bekymringene» til Det hvite hus.

Statsminister Theresa May har gjentatte ganger sagt at det Trump gjorde var galt.

Hun utdypet i går at Britain First er «en hatefull organisasjon som forsøker å spre splittelse og mistro i samfunnet», og at ytre høyre-partiet står i opposisjon til verdier som respekt, toleranse og endog «normal anstendighet».

May fikk som svar fra Trump på Twitter at hun burde «bry seg mindre om oss, og bry seg mer om sine egne radikale islamister».

– Hvis noen skal stagge USA er det nettopp Storbritannia. Det er det også en forventning om fra resten av Europa: At britene skal gå foran, sier Mustad.

– Vil blåse over

Han sier det ikke finnes eksempler på at politiske arbeidsmøter mellom amerikanske presidenter og britiske statsministere har blitt avlyst av liknende grunner tidligere.

Men så har USA heller aldri tidligere hatt en president som kan finne på å låne sin stemme til ultranasjonalister og muslimhatere.

Jan Erik Mustad. Foto: Universitetet i Agder

Samtidig er retorikken nettopp det: Retorikk. Utblåsingene har ingenting å si for de to landenes samarbeid og bilaterale avtaler, og Trump har fortsatt en stående invitasjon om å komme på statsbesøk og møte den britiske dronninga.

– Dette vil blåse over, som alt annet, ikke minst fordi Trump kommer med dumme uttalelser gang på gang – om noen dager er det noe annet han kommenterer. Ikke bare May, men Brexit-ministeren og flere andre av hennes partifeller har nå tatt avstand fra Twitter-meldingene – det er i det hele tatt et bredt dementi fra alle deler av Storbritannia – og det blir til slutt et spørsmål om hvor mye man skal gi næring til det hele. Flere tar nå til orde for at Trump ikke fortjener noen respons, sier Mustad på telefon fra Cardiff i Wales.

Ikke velkommen til London

– På den annen side er det viktig å ta avstand. Britain First er en fascistisk, høyreradikal gruppe, og det er naturligvis viktig å markere at man ikke aksepterer slikt, hvertfall ikke fra en amerikansk president, sier han.

De kraftigste ordene er det kanskje Londons borgermester Sadiq Khan som har tatt i bruk. Khan, som representerer Labour-partiet og selv er muslim, sier rett ut at Trump ikke er velkommen til byen han styrer.

Men Khan har vært i polemikk med Trump før.

– Dette er vel andre eller tredje gangen de støter sammen hode mot hode. Gitt den korte historien de har seg imellom er det derfor ikke så uventet at Khan reagerer på denne måten. Tidligere ytringer fra Trump har fått ham til å si at han helst ikke vil ha noe med mannen å gjøre, sier Mustad.

Sadiq Khan, borgermester i London. Foto: Policy Exchange

Arrestert og avhørt

Det var tre videoer fra Britain First-nestlederen Jayda Fransen (31) som i går ble viderespredd til Trumps 43,7 millioner følgere på Twitter. Det er klipp som viser en mann som knuser en statue av jomfru Maria, mennesker som dytter en gutt ned fra et tak før de overfaller ham, og en gutt som slåss med en annen gutt som bruker krykker.

Selv om videoene åpenbart er ment å sverte muslimer, mangler de kontekst – og hvertfall den sistnevnte videoen er avslørt som en nederlandsk hendelse der gjerningsmannen var født og oppvokst i landet.

Partiet har aldri oppnådd noe mer enn marginal oppslutning ved politiske valg, men har en stor følgerskare i sosiale medier og har utvist en sofistikert strategi for å spre sin hatpropaganda. De er kjent for «stunt» som å marsjere i militæreffekter, spre flygeblader med «patriotiske» slagord og for å oppsøke og trakassere muslimer på gata og i moskeer.

Fransen selv ble arrestert og avhørt etter en demonstrasjon i Nord-Irland for to uker siden, og må om kort tid møte i retten, tiltalt for «truende, trakasserende eller støtende ord og oppførsel».

Se Vice News’ intervju med henne her:

Legitimering

– Som gruppe er Britain First bittesmå, og nesten alle er straffeforfulgt, dømt eller har sittet inne. Det politiske systemet i Storbritannia gir ikke grobunn for at slike partier skal få noe å si, og slik sett er de ikke farlige. Men de får jo en form for legitimering når lederen av verdens største demokrati anerkjenner dem på denne måten. Det, og at de får bre seg på grasrota, er skumle tendenser, sier Mustad.

Han blir likevel overrasket hvis ikke vi får se Trump møte dronning Elizabeth på britisk jord i løpet av året som kommer.

– Selv om det politiske arbeidsmøtet er avlyst, vil trolig statsbesøket gå sin gang, selv om det kanskje flyttes fra våren til høsten, sier Mustad.