Trump delte videoer fra Jayda Fransen (31): – Det betyr enormt mye for henne, sier ekstremismeforsker

Onsdag morgen delte president Donald Trump tre videoer fra den britiske anti-islam-aktivisten Jayda Fransen på Twitter. Videoene viser angivelig en muslim som knuser en statue av jomfru Maria, islamister som dytter en gutt ned fra et tak og slår ham i hjel, og en gutt som slåss med en annen gutt som bruker krykker (det er ingenting som tyder på at sistnevnte video involverer en innvandrer eller muslim, skriver faktasjekk-nettstedet Snopes). Ut over å være løsrevne klipp øyensynlig med formål å piske opp hat mot muslimer, vekker det oppsikt fordi Fransen (31) er nestleder i Britain First, en politisk gruppe og parti som marsjerer med militæreffekter, stormer moskeer og har stor rekkevidde på sosiale medier.

– Fransen er en notorisk figur i det ytre høyre i Storbritannia. Hun er også katolikk og bruker religionen aktivt i sitt ultranasjonalistiske prosjekt, med mye korsfarerretorikk. Jeg støtte på henne første gang under feltarbeid i Yorkshire i 2015, da drev hun med flere aksjoner i nærmiljøet, sier Cathrine Moe Thorleifsson ved Senter for ekstremismeforskning til Filter Nyheter.

– Det som skjedde i dag betyr enormt mye for henne og for Britain First. Når en president retweeter deres nestleder oppfattes det som en aksept for deres aktiviteter, selv om det kanskje ikke er hensikten, forklarer ekstremismeforskeren.

«GOD BLESS YOU TRUMP! GOD BLESS AMERICA!» jublet Fransen i store bokstaver på Facebook i dag. Her er sju ting å vite om ultranasjonalistene som i dag fikk en implisitt støtteerklæring fra verdens mektigste mann:

1: Britain first er en utbrytergruppe fra en utbrytergruppe fra National Front.

NF er det britiske ytre høyre-partiet som hadde en viss suksess i noen få lokalvalg på 70-tallet og har hatt koplinger til nynazistorganisasjonen Combat 18. Part...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.