Trump delte videoer fra Jayda Fransen (31): – Det betyr enormt mye for henne, sier ekstremismeforsker

Onsdag morgen delte president Donald Trump tre videoer fra den britiske anti-islam-aktivisten Jayda Fransen på Twitter.

Videoene viser angivelig en muslim som knuser en statue av jomfru Maria, islamister som dytter en gutt ned fra et tak og slår ham i hjel, og en gutt som slåss med en annen gutt som bruker krykker (det er ingenting som tyder på at sistnevnte video involverer en innvandrer eller muslim, skriver faktasjekk-nettstedet Snopes).

Ut over å være løsrevne klipp øyensynlig med formål å piske opp hat mot muslimer, vekker det oppsikt fordi Fransen (31) er nestleder i Britain First, en politisk gruppe og parti som marsjerer med militæreffekter, stormer moskeer og har stor rekkevidde på sosiale medier.

– Fransen er en notorisk figur i det ytre høyre i Storbritannia. Hun er også katolikk og bruker religionen aktivt i sitt ultranasjonalistiske prosjekt, med mye korsfarerretorikk. Jeg støtte på henne første gang under feltarbeid i Yorkshire i 2015, da drev hun med flere aksjoner i nærmiljøet, sier Cathrine Moe Thorleifsson ved Senter for ekstremismeforskning til Filter Nyheter.

– Det som skjedde i dag betyr enormt mye for henne og for Britain First. Når en president retweeter deres nestleder oppfattes det som en aksept for deres aktiviteter, selv om det kanskje ikke er hensikten, forklarer ekstremismeforskeren.

«GOD BLESS YOU TRUMP! GOD BLESS AMERICA!» jublet Fransen i store bokstaver på Facebook i dag. Her er sju ting å vite om ultranasjonalistene som i dag fikk en implisitt støtteerklæring fra verdens mektigste mann:

1: Britain first er en utbrytergruppe fra en utbrytergruppe fra National Front.

NF er det britiske ytre høyre-partiet som hadde en viss suksess i noen få lokalvalg på 70-tallet og har hatt koplinger til nynazistorganisasjonen Combat 18. Partiet ble splittet på 90-tallet, og avleggeren British National Party klarte å bli valgt inn i London-forsamlingen i 2008 og i Europaparlamentet i 2009.

Britain First ble dannet da den skotske abortmotstanderen Jim Dowson ble kastet ut av British National Party i 2010, etter anklager om at han klådde på kvinnelige ansatte.

2: Britain first er et helt marginalt parti og har aldri blitt valgt inn i noe politisk organ.

De stilte kandidater til Europaparlamentet i Wales og Skottland i 2014, men fikk bare rundt 1 prosent oppslutning begge steder. Deres kandidat til borgermestervervet i London, Paul Golding, fikk i fjor 1,2 prosent av stemmene. Han sto demonstrativt med ryggen til da den muslimske vinneren av valget, Sadiq Khan fra Labour, holdt sin innsettelsestale:

3: De har likevel 1,75 millioner følgere på Facebook – flere enn de etablerte partiene – og står bak flere svært vellykkede kampanjer i sosiale medier. 

En gransking utført av Buzzfeed avdekket tidligere i år en relativt sofistikert strategi for å spre falske og misledende nyheter, anti-innvandringsmateriale og muslimhets, med en «hard kjerne» på under 600 mennesker som mer eller mindre konsekvent liker og deler det de legger ut.

De har også brukt titusener av kroner på å fremme anti-islam-videoer på Facebook.

Dagens president-tweets har potensiale til å gi dem enda større rekkevidde.

– Det gir dem masse ny medieoppmerksomhet, som er sentralt for å nå ut til et enda bredere publikum, selv om mange – inkludert en konservativ kommentator og Trump-supporter som Piers Morgan – nå tar avstand fra budskapet deres, sier Thorleifsson.

4: Partiet er kjent for sine anti-islam-stunt.

De har demonstrert i og «patruljert» områder av London der det bor mange muslimer, og filmet seg selv mens forsøker å provosere fram reaksjoner fra islamister (for eksempel ved å helle ut øl utenfor en moske).

De har gått inn i moskeer for å dele ut bibler og anklage imamer for å ikke gjøre nok for å stanse voldelige muslimske gjenger, og oppsøkt muslimer på gata på konfronterende vis. De har «invadert» halal-slaktere med roping av skjellsord og anklaget dem for å finansiere IS.

– Aksjonene retter seg særlig mot det de kaller «den muslimske invasjonen av Storbritannia» – Britain first følger det kjente narrativet om at Europa er i ferd med å islamiseres. De distribuerer flyveblader med patriotiske budskap om at Storbritannia må beskyttes mot immigranter og islam, men de retter seg også mot det de kaller «innvandrerkriminalitet» og «sigøynerkriminalitet», sier Thorleifsson.

5: De havnet i søkelyset etter drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox under Brexit-valgkampen.

Vitner har forklart at de hørte den nynazistiske gjerningsmannen rope «Put Britain first!» før han skjøt og drepte Labour-politikeren på åpen gate. Det er omstridt om dette hadde med partiet å gjøre.

I etterkant tok noen av Cox’ kolleger til orde for å forby Britain First og definere partiet som en terroristorganisasjon.

6: Jayda Fransen ble selv arrestert og avhørt for to uker siden.

I midten av desember må hun møte i retten, tiltalt for «truende, trakasserende eller støtende ord og oppførsel». Bakgrunnen er en tale hun holdt i Belfast under en anti-terrordemonstrasjon i august.

7: Det var Britain First som sto bak videoen Terje Søviknes måtte beklage at han hadde delt tidligere i år. 

Videoen, som skal stamme fra Irak, viser skolebarn som blir slått og holdt i ørene av en voksen person.

«Det ligger en god lærdom i at en ikke bør linke direkte til noen andre som har budskap som ikke ønsker å bli identifisert med», sa oljeministeren til VG etter å ha slettet innlegget.