Trump er presidentkandidat igjen. Mye er annerledes denne gangen

BARE 720 DAGER IGJEN: Donald Trump ble politiker med en rasistisk konspirasjonsteori om Barack Obamas fødested, stilt for riksrett to ganger som president, forsøkte å endre valgresultatet i 2020 og var den viktigste agitatoren i det blodige kuppforsøket i USA i 2021. Nå har den fascistiske frontfiguren i Det republikanske parti altså startet en ny presidentvalgkamp, basert på tilhengere som mener Joe Biden er et illegitimt statsoverhode. Kunngjøringen kom uvanlig tidlig – 720 dager før valget – trolig fordi Trump håper at formaliseringen av kandidaturet skal skjerme ham fra tiltale i en snarlig avsluttet FBI-etterforskning og en rekke andre straffesaker der han er hovedperson.

Mye har endret seg siden Trumps forrige valgkamp: Av de store tv-stasjonene var det i natt bare Fox News som sendte mesteparten av Trumps (lite entusiastiske) timelange tale direkte. (CNN sendte 25 minutter, mens MSNBC, ABC, CBS og NBC lot være). Samtidig må kandidaten nå dele medieoppmerksomhet med framtredende partifeller som åpent sier at Republikanerne bør skrote ham. Bare timer før kunngjøringen i går vakte det stor oppsikt at eks-guvernør og eks-Trump-håndlanger Chris Christie fikk massiv applaus under et arrangement for republikanske guvernører da han la nærmest all skyld for partiets problemer på Donald Trump. Samme dag uttalte Trumps eks-visepresident Mike Pence at «jeg tror vi har bedre alternativer» i 2024-valget.

Trumps antatte utfordrer i partinominasjonen, Florida-guvernør Ron DeSantis, vil trolig vente i flere måneder før han klargjør om han stiller.


TREDJE VERDENSKRIG ER AVLYST: At russiske missiler slår ned i et Nato-land og tar livet av to mennesker er ikke den beste nyheten å gå til sengs med. Men den som panisk doomscrollet på mobilen istedet for å sove i natt fikk etterhvert med seg at banen til prosjektilet som i går eksploderte nær den polske landsbyen Przewodow, rundt 4 kilometer fra grensa til Ukraina, viste at det neppe ble skutt opp fra russisk territorium. 

I dag er det avklart at det aktuelle missilet etter alt å dømme var ukrainsk luftvern på avveie, og Polen signaliserer at landet unnlater å aktivere den såkalte fjerde Nato-artikkelen om krenkelse av sitt territorium, som utløser drøftelser i forsvarsalliansen om en mulig militær respons.

Like fullt: Krigen i Ukraina har for første gang direkte tatt liv utenfor landets grenser, og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er klar på at det er Russland som er å klandre: Først ved å starte krigen og så ved å sende en massiv bølge av raketter som har slått ut infrastruktur over hele landet og etterlatt kanskje så mange som 7 millioner uten strøm (også i nabolandet Moldova). Gårsdagens missil-regn var det største så langt i den ni måneder lange krigen, ifølge ukrainske myndigheter.   ABORTLOV OPPHEVES I GEORGIA: En domstol i delstaten Georgia opphevet tirsdag abortforbudet gjeldende fra seks uker inn i graviditeten – omtrent ved første hjerteslag. Loven ble formelt innført i 2019, men har vært en såkalt trigger law – altså en lov som ikke har vært aktiv – fram til Roe v. Wade-kjennelsen ble opphevet i amerikansk høyesterett i sommer. Domstolen i Georgia har nå avgjort at loven brøt med amerikansk grunnlov og USAs høyesteretts presedens da den ble vedtatt for tre år siden. 

I praksis betød det strenge abortforbudet at mange kvinner ikke ville ha oppdaget at de var gravide før inngrepet var forbudt. Fra nå av vil det være lovlig å ta abort fram til 20. uke i Georgia, slik det var før Roe v. Wade ble opphevet. 

Søksmålet var ledet av av foreningen SisterSong Women of Color Reproductive Justice Collective, og delstaten Georgia har anket beslutningen. 


VIL HA VÅPENHVILE I UKRAINA UNDER VM: Fifa-president Gianni Infantino har foreslått våpenhvile i Ukraina mens VM avholdes i Qatar. Tidligere Fifa-president Sepp Blatter forsøkte å skaffe Fifa Nobels fredspris, og nå kan det også se ut til at Gianni Infantino ønsker å bli fredsmekler. «Min bønn til dere er midlertidig å innføre én måneds våpenhvile mens VM pågår», sa sveitseren til G20-lederne på Bali i Indonesia. Forslaget vekker likevel oppsikt av flere årsaker: «Ingen kan bestride at det er et godt utsagn, men han kan rydde opp i en del ting selv samtidig som han snakker om våpenhvile», sier den norske landslagssjefen i herrefotball, Ståle Solbakken, til TV2

Infantino har tidligere fått sterk kritikk fordi han selv flyttet til Qatar før mesterskapet (noe ingen annen Fifa-president har gjort i forkant av et VM tidligere) og for flere av hans uttalelser om migrantarbeiderne. Ekstra Bladet påpeker at flere menneskerettsorganisasjoner og fagforeninger har krevd svar på to helt sentrale ting fra Fifa-presidenten, uten hell. Det gjelder både om Fifa vil støtte et kompensasjonsfond til de etterlatte familiene fra døde migrantarbeidere og om de vil støtte et migrantarbeidersenter i Qatar etter mesterskapet. 

Forslaget om våpenhvile kommer også på et tidspunkt der de russiske styrkene er i ferd med å trekke seg tilbake i Ukraina, og dersom våpenhvilen blir fulgt opp kan det potensielt gi Russland en mulighet til å samle krefter og dermed forlenge krigen.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.