Togulykke, blåsvart røyk og kjemikalier: Dette skjer i Ohio

HVA SKJER I OHIO? Bilder av en voldsom, blåsvart røyksky på Ohio-himmelen er skremmende nok til at hashtagen «Chernobyl 2.0» trender på Twitter. Det er imidlertid ingen radioaktiv strålingskatastrofe som utspiller seg i jordbruksstaten – men en kontrollert utbrenning av kjemikaliene ombord i et godstog som sporet av like ved landsbyen East Palestine nordøst i staten for to uker siden. «Vi hadde to muligheter: Enten sprenger vi det, eller så sprenger det seg selv», har ordføreren i byen forklart. 

Det betyr ikke at situasjonen er noe å misunne innbyggerne – røyken er giftig, lukter vondt og sprer seg over et stort område, det er meldt om syke husdyr, og eksperter sier grunnvann og boliger må følges nøye med på i lang tid for å oppdage eventuell forurensing. Lokalt er likevel ikke luftkvaliteten verre enn at USAs miljømyndigheter har latt evakuerte beboerne flytte hjem, og flere av de mest gruoppvekkende påstandene som er fremmet i mer eller mindre sensasjonskåte medier (som fiskedød i en omkrets på hundrevis av kilometer) har vist seg å ikke bunne i fakta. Fox News har grepet anledningen til å hamre løs på Biden-administrasjonen. «Det skumle er at de føderale myndighetene ikke kan stoles på når de sier det er trygt å bevege seg området», sa en reporter på talkshowet til Tucker Carlson nylig – «Vel, de tvang befolknigen til å ta covid-vaksiner, så de er åpenbart ikke troverdige», repliserte programlederen.


BRUKER PENGENE PÅ FEIL ENERGI: I går slapp Det internasjonale energibyrået (IEA) en rapport med en liten bombe: At subsidier til fossile forbrukere mer enn doblet seg i løpet

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.