Togulykke, blåsvart røyk og kjemikalier: Dette skjer i Ohio

HVA SKJER I OHIO? Bilder av en voldsom, blåsvart røyksky på Ohio-himmelen er skremmende nok til at hashtagen «Chernobyl 2.0» trender på Twitter. Det er imidlertid ingen radioaktiv strålingskatastrofe som utspiller seg i jordbruksstaten – men en kontrollert utbrenning av kjemikaliene ombord i et godstog som sporet av like ved landsbyen East Palestine nordøst i staten for to uker siden. «Vi hadde to muligheter: Enten sprenger vi det, eller så sprenger det seg selv», har ordføreren i byen forklart. 

Det betyr ikke at situasjonen er noe å misunne innbyggerne – røyken er giftig, lukter vondt og sprer seg over et stort område, det er meldt om syke husdyr, og eksperter sier grunnvann og boliger må følges nøye med på i lang tid for å oppdage eventuell forurensing. Lokalt er likevel ikke luftkvaliteten verre enn at USAs miljømyndigheter har latt evakuerte beboerne flytte hjem, og flere av de mest gruoppvekkende påstandene som er fremmet i mer eller mindre sensasjonskåte medier (som fiskedød i en omkrets på hundrevis av kilometer) har vist seg å ikke bunne i fakta. Fox News har grepet anledningen til å hamre løs på Biden-administrasjonen. «Det skumle er at de føderale myndighetene ikke kan stoles på når de sier det er trygt å bevege seg området», sa en reporter på talkshowet til Tucker Carlson nylig – «Vel, de tvang befolknigen til å ta covid-vaksiner, så de er åpenbart ikke troverdige», repliserte programlederen.


BRUKER PENGENE PÅ FEIL ENERGI: I går slapp Det internasjonale energibyrået (IEA) en rapport med en liten bombe: At subsidier til fossile forbrukere mer enn doblet seg i løpet av fjoråret. IEA har beregnet at mer enn én billion dollar (ti tusen milliarder kroner) gikk til å subsidiere fossilt forbruk i 2022. I tillegg kommer over 500 milliarder dollar i subsidier for å lette på husholdningers energiregninger, primært i rike land. Tallene er oppsiktsvekkende nok i seg selv, men spesielt ille blir det når man vet at klimatoppmøtet i Glasgow året før vedtok å fase ut fossile subsidier. Det var første gang klimatoppmøtet klarte å enes om en formulering rundt fossile subsidier, og vedtaket ble løftet fram som et av toppmøtets vesentlige seiere. Les mer i ukas ELENDIG FREDAG, vår faste spalte om klimaendringer og arbeidet med å begrense dem.



SLIK FUNGERER DET NORSKE MATMARKEDET: Er maten dyr i Norge? Hva, vi, som har matbutikker som knapt reklamerer med annet enn lave priser? ​​Duh, ja. Norske økonomer har dokumentert at du kan trekke fra effekten av importvern, matmoms og særavgifter og likevel ende opp med at nordmenn betaler langt mer for maten enn svensker og dansker. Selvsagt spiller geografi og lønnsnivå inn – men prisforskjellen på mat er større enn på for eksempel klær, elektronikk og møbler.

Vi har prøvd å finne ut hvorfor, og skal ikke påstå at vi endte med noe fasitsvar. Men det er på det rene at det norske markedet er preget av 1) at detaljvarehandelen er konsentrert på noen få konsern-hender, og 2) at leverandørene ofte er nær-monopolister innen sine varesegmenter. Regjeringen, på sin side, ønsker å gripe inn mot praksisen med at butikkene forskjellsbehandles av leverandørene. Denne prisdiskrimineringen er mye av årsaken til at det ikke er flere konkurrerende butikk-kjeder i Norge, mener en utfordrer i markedet. Les hele vår sak om det norske dagligvaremarkedet her.


MOT BREXIT-LØSNING I NORD-IRLAND? Leder av det største opposisjonspartiet i Nord-Irland, Sinn Feins Mary Louise McDonalder optimist på vegne av en avslutning av den årelange feiden mellom Storbritanna og EU om hvordan regionen skal behandles i post-brexit-æraen. I dag er såvel statsminister Rishi Sunak som EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič i Belfast for å forhandle om den såkalte Nord-Irland-protokollen. «Det er nå klart at det har vært signifikant fremgang (…) at vi kan vente en snarlig konklusjon, og fremfor alt, at institusjoner gjenopprettes og styringen gjenopptas her i nord», sier McDonald. Utfordringen har vært å sikre tilgang til fellesmarkedet uten fravær av tidskrevende grensekontroll og kompromisser på langfredagsavtalen som i 1998 brakte borgerkrigen til en ende.


MUNCHEN-KONFERANSENS EGENTLIGE OVERLORDER: Verdens sikkerhetspolitiske maktsentrum styres av hemmelighetsfullt, globalt konsern fullt av markedsideologisk overbeviste konsulentdroner! Endelig en konspirasjonsteori som har noe for seg. Det er Politico som i anledning den årlige sikkerhetskonferansen i Munchen skriver hvordan eventet de siste årene har operert i tett samrøre med McKinsey, som i det stille er med på å spikre dagsorden, program og gjesteliste, og slik får dytte sine narrativer på statsledere og toppfolk i forsvar- og energibransjen. Ekstra pikant blir samarbeidet, skriver avisa, siden konferansen står under den tyske regjeringens beskyttelse og McKinsey var sentral i kameraderi-skandalen som plaget Ursula von der Leyens tid som forsvarsminister under Angela Merkel. I år samler München-konferansen såvel Natos generalsekretær som USAs visepresident og regjeringssjefer fra hele verden, inkludert Norge.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!