Tingretten: Politiet straffer aktivister for hardt

Fire av 53 aksjonister fra organisasjonen Extinction Rebellion (XR) er dømt i Oslo tingrett til å betale bøter på 13 000 kroner hver. De er bøtelagt for ordensforstyrrelse og for å ha nektet å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg. Det er langt lavere enn hva påtalemyndigheten mente «klimarebellene» burde betale: 20 400 kroner hver, over en million kroner totalt. Retten konkluderer med at reduksjonen innebærer at aksjonistene har fått «delvis medhold». Aktivistene ble arrestert og bøtelagt av politiet i Oslo for å ha lenket seg fast med andre aktivister i veibanen under morgenrushet på Ring 1 foran Slottet under «Oslo-opprøret» den 21. september. XR mener sivil ulydighet må til for å skape så mye oppmerksomhet om klima- og naturkrisen at politikerne gjør det som skal til for å løse dem. Saken havnet i retten fordi aktivistene nektet å vedta bøtene. [caption id="attachment_25508" align="alignright" width="300"] Klima-aksjonistene la seg ned på Fredriks vei på morgenen 21. september.[/caption] Aksjonistene mente Norge, og spesifikt politiet i Oslo, reagerer mye strengere på XRs aksjoner enn politiet i andre storbyer i Europa, hvor de verken ble arrestert eller bøtelagt. De argumenterte i retten for at politiet truer deres ytringsfrihet og rett til å demonstrere, og at politiet dermed bryter menneskerettighetene.

Feil å «toppe» bøtene med helgesatser

Politiet benyttet helgesatser selv om ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.