Thunberg fjernet med makt av Oslo-politiet

GRETA FJERNET MED MAKT: Miljøaktivist Greta Thunberg kan i dag huke av Norge på lista over land der hun er båret bort fra demonstrasjoner av politiet. Thunberg deltok i dag i blokkeringen av flere departementer i Oslo i dag tidlig, og ble først båret bort fra Finansdepartementet, og kort tid etter fra Miljø- og klimadepartementet (se vår Twitter-tråd for videoer av det som skjedde). Takket være henne har kampen for de samiske rettighetene til reinsdyrhold på den vindkraft-utbygde Fosen-halvøya fått internasjonal oppmerksomhet (et eksempel). 

Usikker på hva Fosen-saken handler om? Klikk her for å lese våre 18 svar på like mange sentrale Fosen-spørsmål! 

Ifølge NRK oppfordrer sametingspresident Silje Karine Muotka nå FN til å ta kontakt med den norske regjeringen om saken. «Jeg håper du kan vurdere å kommunisere med den norske regjeringen om saken, enten ved å be om informasjon, eller uttrykke bekymring rundt Fosen-saken» skriver hun til organisasjonens spesialutsending for urfolksrettigheter. 

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) avlyste i dag en planlagt reise til London sammen med kronprinsparet på grunn av protestaksjonene i Oslo. Jusprofessor Øyvind Ravna ved UiT Norges arktiske universitet er overfor NRK kategorisk på at ministeren tar feil når han hevder at Høyesteretts dom ikke nødvendigvis gjør at konsesjonen til vindkraftverkene på Fosen er ulovlig. 

VG avslørte tirsdag at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har oppfordret landets Ap-ordførere om å unngå enkle løsninger og bastante uttalelser i Fosen-saken. Han skal ha brukt Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen utsagn om at vindmøllene på Fosen må rives, som et eksempel som ikke var til etterfølgelse. 


KAN BLI AKTUELT Å OPPGI BAKHMUT: Ukrainske styrker kan komme til å trekke seg tilbake fra den strategisk viktige Donbas-byen Bakhmut, dersom det viser seg å bli nødvendig. Det sier en av rådgiverne til Volodymyr Zelenskiyj om byen som er under mer eller mindre konstant russisk angrep, men fortsatt hjemmet til rundt 4500 sivile. Blant dem er det 48 barn som ikke kan evakueres fordi de bor i områder av byen som er avskåret, ifølge den ukrainske militære regionsadministrasjonen.

Nå sier rådgiver Alexander Rodnyansky at selv om ukrainske styrker trekker seg ut, betyr ikke det at russerne kan valse over resten av regionen, siden områdene vest for byen er tungt befestet. «La det ikke være noen tvil: Vår motoffensiv er rett rundt hjørnet», sier han, ifølge The Guardian.
 


  • Tegn et abonnement på Filter Nyheter – få tilgang til vår journalistikk gjennom daglige, ukentlige og mer sporadiske nyhetsbrev og spalter. Prøv digitalabonnement 30 dager gratis – KLIKK HER!

KLARE FOR NATO: Riksdagen i Finland har i dag gjort det historiske vedtaket om at landet vil rette seg etter Natos vedtekter, den siste hjemlige terskelen for medlemsskap. Vedtaket ble gjort med 187 mot 7 stemmer, og 24 timer på overtid etter at Venstrealliansen tirsdag la frem forslag om flere presiseringer i teksten (endringene ble forkastet). 

Nå gjenstår bare at Ungarn og Tyrkia, som de siste to medlemslandene, ratifiserer finnenes søknad. Ankara har signalisert at de kan behandle finsk søknad separat fra den svenske, som tyrkerne har større problemer med. Det er derfor mulig at Finland meget snart er beskyttet at Nato-landenes artikkel 5, skriver NRK.

Finland har også startet byggingen av et 200 kilometer langt gjerde langs den russiske grensa. BBC News skriver at grensa i dag markeres av et lavt tregjerde – nå blir det en tre meter høy nettingsperring med piggtråd, ment for å holde unna russiske statsborgere som flykter fra verneplikt. 


VIL HA ERSTATNING: Høyesterettsdommer Jens Edvin Andreassen Skoghøys fraseparerte kone Nataliia Skoghøy krever erstatning for hvordan hun i fjor ble anklaget for drapsforsøk i media. Hennes advokat har i dag sendt ut en pressemelding der det heter at høyesterettsdommeren har 14 dagers frist på å akseptere erstatningsansvaret før hun går til søksmål. Han hevdet i flere medier i november i fjor at han hadde blitt forsøkt forgiftet av kona, noe hun avviste. I januar henla politiet saken på bevisets stilling.


VIL IKKE HA MER ACER: En ny dom fra EU-domstolen viser at makten til EUs energibyrå Acer er større enn det myndighetene trodde da Norge tilsluttet seg, mener politikere i Rødt og Senterpartiet. Ifølge dommen er Acers myndighet ikke begrenset til saker hvor det er er uenighet mellom to eller flere land, og byrået kan derfor fatte vedtak i grenseoverskridende spørsmål uavhengig av om de nasjonale myndighetene ønsker det, ifølge Klassekampen i dag. Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener all videre integrasjon i EUs strømmarked må fryses, mens den såkalte 4. energipakke er til vurdering hos Regjeringen. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har vært for opptatt med Fosen-saken til å svare avisa om saken.

  • Foto: Filter Nyheter

Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!