«Et overgrep mot samefolket», «en rettskatastrofe» og «trenering fra staten»: Fosen-saken forklart

Foto: Marie Lytomt Norum
Foto: Marie Lytomt Norum

Sterke ord er brukt i den opphetede debatten om to vindturbinparker på Fosen-halvøya i Trøndelag. 11. oktober 2021 stadfestet Høyesterett at konsesjonen til det ferdigbygde anlegget krenker samefolkets urfolksrettigheter, og derav er den ugyldig. Fosen-saken fikk også internasjonal oppmerksomhet da den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg deltok i aksjonen i Oslo sentrum, og lot seg bli båret bort av politiet to ganger på én dag.

Siden torsdag 23. februar har Fosen-motstandere tatt seg til rette i området rundt regjeringskvartalet med lavvoer og bålpanner. De er klare på at de ikke har noen som helst planer om å forlate stedet før kravet deres er oppfylt: Vindmøllene må bort og landområdet må tilbakeføres til reindriftssamene. De første dagene satte noen av aksjonistene seg ned inne i lobbyen til Olje- og energidepartementet. Resten av dagene har en gruppe slått leir og blokkert inngangen døgnet rundt. De ansatte i departementet ble oppfordret til hjemmekontor.

I sjutiden på morgenen planlegger Fosen-aksjonistene hvordan de skal fordele seg før demonstrasjonene onsdag 1. mars. Foto: Marie Lytomt Norum

Kaotiske scener

Før klokka sju om morgenen onsdag 1...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.