• Denne artikkelen ble publisert 06:43 onsdag morgen 4. november

Kort fortalt: Det kom ingen avgjørelse valgnatta og ingen vet for øyeblikket hvem som vinner presidentvalget.

Alle venter nå på opptelling av forhåndsstemmer og resten av resultatet i Pennsylvania (20), Michigan (16) og Wisconsin (10). Altså de tre delstatene som hele tiden har vært regnet som viktigst i Demokratenes valgkamp, der Biden har ledet stort på målinger – og som man lenge har visst ville ta lang tid – i verste fall flere dager – å få klarhet i.

Slik det ser ut nå trenger ikke Joe Biden vinne alle disse tre. (Men gjør han det, er trolig seieren klar).

Det er fordi Biden ser ut til å vinne Arizona (11) fra Trump, noe som snevret inn presidentens muligheter kraftig. Nå kan Trump vinne selv storstaten Pennsylvania og likevel tape valget. (Da er vi riktignok inne i scenarioer om knøttedistrikter i Nebraska eller Maine og at Biden får akkurat nok valgmannsstemmer eller én ekstra).

Opptellingen du ser i Pennsylvania, Michigan og Wisconsin i skrivende stund gir et feil bilde – fordi svært mange forhåndsstemmer, der man vet at Demokratens kandidat har overtaket, først telles i dag eller senere.

Men Bidens posisjon er skjør: meningsmålingene bommet i delstater som Florida og Ohio, som Trump vinner med flere prosentpoengs margin, og ingen tør utelukke at det er enda større feil i nøkkelstatene Midtvesten.

Resultatet er uansett ikke valgskredet Demokratene håpet på for å avslutte Trump-æraen en gang for alle. Samtidig har partiet alvorlig trøbbel i jakten på flertallet i Senatet.

Klokka 06.30 norsk tid hadde ingen av kandidatene uttalt seg om valgthrilleren, og det er knyttet stor spenning til hvordan president Trump vil håndtere en langtrukken opptelling av stemmer.

Dette er en del av Filters nyhetsbrev – meld deg på her


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.