Terrorsiktede diskuterte «homofili-praksisen» i Norge

BHATTI I AVHØR I PAKISTAN: Ifølge anonyme kilder til Aftenposten skal terrorsiktede Zaniar Matapour (42) og Arfan Bhatti (46), som er siktet for medvirkning til terror etter masseskytingen 25. juni i fjor, ha hatt omfattende kontakt siden 2020 der de diskuterte «homofili-praksisen» i Norge. To personer ble drept og 20 personer skadet etter masseskytingen utenfor utestedene Per på Hjørnet, London Pub og Elsker. Bhatti skal under avhør i Pakistan ha forklart at han snakket med Matapour bare fem dager i forkant. I samtalene skal de ha beskrevet homofili som en synd og diskutert barneoppdrag i samsvar med islamsk lære. Året før terrorangrepet skal de ha delt bekymringer om at «homofili-praksisen» var i ferd med å spre seg i Norge og for om barn lærte om homofili i barnehagene. De skal også ha snakket om «antimuslimske gjerninger», blant annet brenning av Koranen. 

To andre menn er også siktet for medvirkning til terrorangrepet. En av dem benekter straffskyld, og den andre stiller seg uforstående til anklagene. Norsk politi arbeider nå med å få Arfan Bhatti utlevert til Norge, som selv avviser å ha noe som helst med terrorangrepet å gjøre. 


«VÅPEN ER VEIEN TIL FRED»: På NHOs årskonferanse advarte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om å undervurdere Russland. Dette begrunnet han med at Russlands president Vladimir Putin har vist seg villig til å tåle store menneskelige tap og lidelser, og at de nylig har mobilisert 200 000 flere soldater. Ifølge Stoltenberg er det lite som tyder på at Putin har begynt å senke ambisjonene. «Dersom Putin vinner i Ukraina, er det en tragedie for ukrainerne. Men det er også farlig for oss», talte han. 

Samtidig trakk han fram tre lærdommer fra krigen så langt: Det ene er at han mener Nato-landene må investere mer i forsvar, og det andre at vi må unngå å gjøre oss avhengige av autoritære regimer. Spesielt trakk han fram at det ikke må bli gjort samme feil som har blitt gjort overfor Russland med Kina: «Vi må ikke overføre teknologi som igjen kan brukes mot oss. Vi skal ikke slutte å handle med Kina, men vi må gjøre det på en måte som ikke truer vår sikkerhet […] Det kan ikke være slik at kortsiktige økonomiske interesser settes foran grunnleggende nasjonale interesser», sa generalsekretæren til samfunnstoppene i Oslo Spektrum. 

Det tredje rådet var å huske på at autoritære stater, blant annet Kina og Russland, finner sammen – noe som gjør det enda viktigere for de demokratiske landene å holde sammen. Les hele talen her


ROMJULSPARADOKSET PÅ STRØMMARKEDET: Som del av det europeiske kraftmarkedet (delvis) har vannkraft-bortskjemte nordmenn lært at de må finne seg i skyhøye strømpriser når det er kraftmangel på kontinentet. Så hva skjedde nyttårsaften, da Sør-Norge hadde tolv ganger så høye strømpriser som svenskene mens kontinentet hadde så mye vindkraft at strømmen i praksis ble gratis i Tyskland? Svaret handler om kapasiteten til de mye omtalte utenlandskablene: Det kom ikke nok strøm nordover til at Norge kunne la vannkraftverkene stå i ro. Et tegn på at politikerne ljuger om at kablene medfører både fordeler og ulemper på begge sider av Skagerrak, eller tvert imot et vitnesbyrd om at vi bør legge fler kabler? Les mer i ukas utgave av vår kraftspalte Filter Kalddusj.


  • Tegn et abonnement på Filter Nyheter nå for å lese våre eksklusive spalter (og få dem rett i innboksen, hvis du vil): Filter KALDDUSJ om kraftkrise, ELENDIG FREDAG om klimapolitikk og Filter KONSPI om konspirasjonsteorier er bare noen av dem. Les mer her!

FIKK AVSLAG: Helsedirektoratet mener rusmiddelanalysetjenesten til Foreningen tryggere ruspolitikk (FTR) er å regne som «medvirkning til ulovlige handlinger». FTR fikk derfor avslag på søknad på tilskudd for «rusmiddelforebyggende tiltak». Dagfinn Hessen Paust, fagansvarlig i foreningen, mener begrunnelsen «ikke holder vann juridisk» og har derfor klaget inn vedtaket: «Lovgiver har åpenbart ikke ment å forby en virksomhet som vår, og myndighetenes plikt til å verne om liv og helse går foran straffelovgivningen […]  Problemstillingen vår er at det rammes av lovens bokstav, men ikke lovens intensjon», sier Paust til Filter Nyheter. Elise Husum i Helsedirektoratet argumenterer for at det bør «skaffes et bedre faglig grunnlag for tiltak av denne typen» før de får offentlig finansiering. Les hele artikkelen her


  • Støtt Filter Nyheter i 2023! Tegn et abonnement nå. Fra 70,- i måneden og med gratis prøvetid. Ingen bindingstid, ingen fare. Klikk!

NY KORONAVARIANT PÅVIST I NORGE: Koronavarianten som kalles «Kraken» har spredt seg stort i USA den siste tiden, og Verdens helseorganisasjon (WHO) har beskrevet den som «den mest smittsomme varianten» til nå. Kraken skal ha blitt påvist i minst 29 land, hvorav 25 europeiske, ifølge WHO. I Folkehelseinstituttets siste ukesrapport kom det fram at to tilfeller av denne varianten også er påvist i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker overfor Dagbladet at selv om denne varianten er mer smittsom, gir den ikke mer alvorlig sykdom. Vaksinene skal også fungere mot denne varianten. Sykehusinnleggelsen som skyldes luftveisinfeksjoner har økt til et «meget høyt nivå», ifølge FHI


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!