Her tester de narkotika for brukere i Oslo: «Medvirkning til ulovlige handlinger», sier Helsedirektoratet nå

Dagfinn Hessen Paust på rusmiddelanalysetjeneste-kontoret til Foreningen tryggere ruspolitikk. Foto: Marie Lytomt Norum

«Tiltaket vil være medvirkning til ulovlige handlinger og er dermed i seg selv også ulovlig», skriver Helsedirektoratet i sitt avslag til Foreningen tryggere ruspolitikk (FTR) 30. november.

I fjor søkte FTR tilskudd som et «rusmiddelforebyggende tiltak» for å fortsette å drifte rusmiddelanalysetilbudet deres i Oslo.

Rusmiddelanalyse er en tjeneste hvor personer kan undersøke et ulovlig rusmiddel hvis de er usikre på om det inneholder farligere stoffer eller er sterkere enn de har fått oppgitt.

Helsedirektoratet konkluderte med at tilbudet faller under tilskuddsordningen for «rusmiddelforebyggende tiltak», men har altså avslått å støtte tiltaket fordi myndighetene mener det dreier seg om medvirkning til ulovlige handlinger.

– Ordningen med rusmiddeltesting er ikke rettslig regulert, slik tiltaket med for eksempel brukerrom er regulert i lov om brukerrom og i brukerromforskriften, skriver Elise Husum, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, i en e-post til Filter Nyheter.

– Rammes av lovens bokstav, men ikke intensjon

Advokat og fagansvarlig i Foreningen tryggere ruspolitikk, Dagfinn Hessen Paust, mener at direktoratets begrunnelse «ikke holder vann juridisk».

– Lovgiver har åpenbart ikke ment å forby en virksomhet som vår, og myndighetenes plikt til å verne om liv og helse går foran ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.