Derfor er strømmen fortsatt dyr i Norge når den er gratis i Tyskland

Uke 1

Fyllingsgrad: 65,1%

Endring sist uke: 0,8%

Kapasitet: 87,3 TWh­­­­­

MILDVÆR OG MYE vind kjørte gassprisene i gulvet i uka som gikk, og strømprisene fulgte etter. Bortsett fra i Norge da. På nyttårsaften, mens kontinentet svømte i uregulerbar vindkraft, hadde Sør-Norge 12 ganger så høye strømpriser som svenskene. Hva var det egentlig som skjedde, og hva skal vi ta fra situasjonen? Ukas hovedsak skal handle om det gåtefulle strømmarkedet, men først:

KORT FORTALT 

  • Kraftprisene falt i store deler av Europa de siste to ukene i 2022. Mye vindkraftproduksjon, lavere gasspris og lavere forbruk som følge av juleferie og mildvær var viktige årsaker. I uke 52 importerte Norge mer kraft enn i løpet av noen annen uke. NVE
  • I går produserte Tyskland mer enn dobbelt så mye strøm fra vindmøller som vanlig.Det ga lavere strømpriser, men markedsaktører venter at

    Bli abonnent for å lese videre

    Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

    Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

    Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.