Det blir nok litt hangup på Orlando-terrorens politiske etterspill i dag også. «Hvor lang tid vil det ta før amerikanske muslimer blir tvunget til å gå med gule jakkemerker med stjerne og halvmåne», spør Washington Post-kommentator Dana Milbank etter Donald Trumps svært urovekkende, demagogiske tale (video) i går.
Homohat med ukjent opphav
Dagens store tema er at terroristen selv skal ha vanket på nattklubben Pulse, har brukt en dating-app for menn og ble oppfattet som homofil av en studievenn. (Opplysningene ledet selvsagt til en bølge hobbypsykolog-slutninger i sosiale medier som foreløpig er like dårlig funderte som andre spekulasjoner). Generelt blir bildet som tegnes av terroristen stadig mer mangefasettert. FBI har foreløpig ikke funnet bånd til noen terrornettverk, Mateen framstår “selvradikalisert” via nettsurfing men med motstridende islamist-sympatier, og ingenting tyder så langt på at han har vært styrt av IS. Morten Myksvoll skrev i går en god kommentar på Filter Nyheter som blir stadig mer aktuell – må leses. (Her er forøvrig video av solidaritetsmarkeringen ved den amerikanske ambassaden i Oslo i går).

 

Trump siste halve døgn:

Én ting her han rett i: “This is a very dark moment in America’s history”.
(Les på Filter Nyheter: Ekspertene mener dette er skjebnetimer for Trump)
Direktesendt drap
Mer terror, dessverre: EM i fotball får lite oppmerksomhet i Frankrike i dag. Larossi Abballa (25), mannen som i går kveld knivdrepte en fransk visepolitimester og hans politiansatte samboer (etter å ha holdt henne og parets sønn (3) som gisler en periode), hevdet troskap til IS og har tidligere sonet en fengselsstraff for tilknytning til terrorforberedelser. Han sendte også deler av angrepet live på Facebook. Hollande uttalte i morges at Frankrike står overfor “ekstremt høy terrorfare”.

 

Fedme som verdensproblem
Forskerne bak den ferske globale ernæringsrapporten for 2016, advarer mot at verden står overfor en “svimlende global utfordring” med overvektige. Fedmeproblemene øker i hver region av verden og i nesten alle land, ifølge rapporten. I praksis betyr det at mange hundre millioner mennesker er definert som feilernært gjennom fedme og med for mye sukker, salt eller kolesterol i blodet.

 

Ha en fortsatt fin dag, relativt sett.
Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter