Stoltenberg sier fra seg jobben – Ida Wolden Bache blir første kvinnelige sentralbanksjef i Norge

IDA WOLDEN BACHE BLIR LIKEVEL SENTRALBANKSJEF: Jens Stoltenberg går ikke av som generalsekretær i Nato som planlagt i september, og vil lede forsvarsalliansen i ytterligere ett år på grunn av krigen i Ukraina. Det ble kunngjort etter toppmøtet med statsledere i alle Nato-landene i Brüssel i dag. Umiddelbart etterpå kom meldingen fra Finansdepartementet at Stoltenberg sier fra seg stillingen som sentralbanksjef i Norge, og at Kongen i statsråd får en innstilling om utnevnelse av Ida Wolden Bache som sentralbanksjef.

Wolden Bache var Stoltenbergs motkandidat da stillingen ble besatt i fjor høst, og er i dag konstituert i stillingen. Hun blir den første kvinnelige lederen av Norges Bank. Norge har støttet ønsket fra Nato-landene om en forlengelse av Stoltenbergs periode som generalsekretær, sier Jonas Gahr Støre til NTB/Dagens Næringsliv.


STYRKER TILSTEDEVÆRELSEN I ØST-EUROPA: Nato-toppmøtet førte frem til en felles uttalelse fra de 30 statslederne om nye grep for å styrke motstandskraften til de allierte, «på tvers av alle domener og med en 360-graders tilnærming». Det er besluttet å koordinere innsatsen for å gjøre Europa mindre avhengig av russisk olje og gass, styrke den militære slagkraften langs østgrensa med substansielt flere soldater, flere jagerfly og krigsskip på en permanent basis, og styrke cyberforsvaret (det ble kjent i går at Ukraina får beskyttelsesutstyr mot kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen, og at det blir nye fremskutte baser i Slovakia, Romania, Ungarn og Bulgaria). Nato-lederne sier videre at Ukraina har «inspirert en hel verden med sin heroiske motstand» og anmoder Putin om å «umiddelbart stans...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.