Stein Lillevolden: «Kissingers død er et stort tap for Doonesbury»

  • Skribent Stein Lillevolden er sosialarbeider i København. Han var fra 1980- til 2000-tallet kjent som politisk aktivist og gatedemonstrant i blant annet Blitz-miljøet i Oslo.

Min største sorg ved Henry Kissingers død er egentlig hvordan det skal gå med min yndlingstegneserie Doonesbury uten en av seriens yndlingsfigurer.

Gary Trudeaus serie har jeg lest siden jeg begynte å abonnere på det danske dagbladet Information i 1977, men i dag er vel hverken jeg eller Doonesbury helt på topp, så med tapet av Kissinger har det blitt enda vanskeligere å holde gryten i kok.

I en stripe fra den tiden er det et «Her er ditt liv»-aktig tv-program hvor «I’m not a Crook»-president Richard Nixon blir utspurt som Kissingers tidligere sjef, hvordan han husket Kissingers innsats.

Tegneserie-Nixon svarer at han i starten fant Kissinger sky og akademisk, men hans entusiasme i invasjonen av Laos og Kambodsja «…made the Wehrmacht blitzkriegs look positively sluggish!» Ikke særlig taktfull omtale av en jødisk flyktning fra Nazi-Tyskland på dette vis, men sier vel noe om temperaturen rundt Vietnamkrigen. Tegneserie-Kissinger svarer med sin kraftige tyske aksent «It vas just a matter of self-confidence, sir.»

Selvtilliten manglet da heller aldri i Kissingers krigsforbrytelser.

Helt utenfor Doonesburys sarka...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.