Sportsvaskingens år

I en ørlite mindre korrupt verden ville det blitt spilt verdensmesterskap i fotball nå, i stedet for å vente på at ørkenstadionene bygget av mishandlede migrantarbeidere i Qatar skal kjøle seg ned tilstrekkelig, omtrent i den norske julestria.

Vi i Filter Nyheter vil gjerne benytte anledningen til å sette søkelyset på sportsvasking. Romerske keisere satte opp gladiatorkamper og hesteløp. Adolf Hitler var vert for 1936- olympiaden. Militærjuntaen i Argentina fikk arrangere fotball-VM i 1978. IOC-presidenten som varmet den norske folkesjela ved å erklære «det beste vinter-OL noensinne» på Lillehammer var 25 år tidligere idrettsminister for den fascistiske diktatoren Franco.

Å bruke idrett for å distrahere folkemassene og konsolidere egen makt er ingen ny øvelse for autoritære ledere. Likevel må 2022 sies å representere et slags globalt lavmål, med vinter-OL i Kina, fotball-VM i Qatar og både Formel 1-løp, amerikanske wrestlingturneringer og «supergolfligaen» LIV Golf i Saudi-Arabia.

Overfor Russland måtte det en angrepskrig midt i Europa til i år for mer reelle utestengelser fra idretten – som om man ikke visste nok fra før om utøverne som dopede nikkedukker for Putins stadig mer diktatoriske regime. Stater med blod på hendene og forakt for grunnleggende menneskerettigheter ser åpenbart nytten i at verdens t tv-kameraer rettes mot landene – så lenge det vi får se er lydige idrettsstjerner, sponsorplakater og jublende publikum i skinnende, nye arenaer.

Også utenfor selve tildelingen av arrangementer i de autoritære regimene får de stadig nye muligheter til å styrke imagebyggingen. Vestlige klubber med millioner av fans er i dag eid av noen av de mest undertrykkende petroregimene i Midtøsten. Kritikere og pressefrihet blir motarbeid...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.