«Som å våkne til et mareritt» – ukrainere og russere i protest utenfor den russiske ambassaden

«Surrealistisk» – «utenkelig» «som å våkne i et mareritt» – «Putin er en gal, maktsyk mann» – «ukrainere vil kjempe» – «Stopp Putin – stopp krigen».

Det er ordene som går igjen når ukrainere og -russere, bare timer etter Russlands omfattende angrep mot en rekke ukrainske byer, møtes i protest utenfor den russiske ambassaden i Oslo. Russlands invasjon er kanskje det mest dramatiske som har skjedd på europeisk jord siden andre verdenskrig. I mer enn to timer samles russerne og ukrainerne for å vise avsky for president Vladimir Putin. Det er opprop, plakater, appeller og ukrainsk musikk.

At et angrep skulle skje, var ikke overraskende, men få hadde klart å se for seg omfanget av det som utspilte seg i natt. Russiske stridsvogner tok seg inn i landet via Hviterussland, det ukrainske folket våknet av bomber og missiler fra et Russland som synes å ville ha et regimeskifte. «Verden kan og må stoppe Putin», sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

– Det er helt utenkelig, hvem skulle tenke at vi får en ny krig. Det er en mørk dag og sjokkerende for alle. Selv om man hadde forventet at det skulle skje, er det helt forferdelig å se bildene og videoene av Ukraina som blir bomba, sier norsk-russiske Maria Stensrud fra St. Petersburg, en av arrangørene bak protesten.

– Jeg håpet til siste øyeblikk at dette ikke skulle skje. Men det kunne ikke være en bløff med all den styrkeoppbyggingen på grensen, sier Stensrud, lederen av«SmåRådina: For demokrati i Russland».

...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.