Solberg: – Mehl forsøkte å føre Stortinget bak lyset

– IKKE SPESIFIKT RÅD OM Å LA VÆRE: Opposisjonen øker temperaturen i Tiktok-saken, der Emilie Enger Mehl i går omsider innrømmet at hun installerte den omstridte, kinesiske appen på tjenestetelefonen mens hun var justisminister. «Alle kan gjøre feil, men den feilen hun har gjort i tillegg er å forsøke å føre Stortinget bak lyset», sa Høyre-leder Erna Solberg til NRK i ettermiddag, samtidig som Sylvi Listhaug gikk ut og kalte inn Mehl «på teppet» til Stortinget.

Overfor TV 2 opplyste justisministeren i går at hun forhørte seg med eget departement før hun begynte å bruke Tiktok. «Det ble da klart at det ikke forelå noen råd som er spesifikt rettet mot Tiktok», sier Mehl. Dette ser også ut til å være kjernen i statsminister Jonas Gahr Støres forsvar av statsråden: «Hun har fulgt de rådene hun har fått fra Justisdepartementet og jeg tror hun har gjort det på en forsvarlig måte», sier han til NRK.


SNUR OM KORANBRENNING: Oslo politidistrikt har torsdag ettermiddag besluttet å ikke tillate markeringen til Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) foran Tyrkias ambassade i Oslo fredag.

Det opplyser flere kilder overfor Filter Nyheter.

Så sent som onsdag ga politiet aksept for demonstrasjonen, der SIAN-leder Lars Thorsen og andre aktivister i den muslimfiendtlige organisasjonen varslet at de skulle brenne koranen. Oslo politidistrikt opplyste da at demonstrantene kom til å få anvist sted av innsatsleder i politiet vis á vis ambassaden.

I det ferske avslaget heter det at «ny informasjon» gjør at politiet ikke kan ivareta ro, orden og sikkerhet under arrangementet. Politiet opplyser ikke hva informasjonen dreier seg om. Les mer her.


IKKE ENIGE OM KRAFTKONKLUSJON: Energikommisjonens rapport (lagt fram i går) konkluderer med at myndighetene ikke handler raskt nok for å balansere kraftmarkedet i Norge. Flertallet i kommisjonen mener målet bør være at Norge skal bygge ut 40 nye TWh fornybar kraftproduksjon fra vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft (og effektivisere inn minst 20 TWh).

Kommisjonens leder Lars Sørgard er blant et mindretall som tar dissens med hovedkonklusjonen, og den er interessant fordi den er representativ for en bekymring som deles av mange. Sørgård skriver at utbygging av vind og solkraft i landene rundt oss kan innebære at vi om få år vil ha tilgang på billig kraft i lange perioder, noe som kan redusere behovet for et stort netto kraftoverskudd. Videre skriver de at vindkraft på land og utviklingen av havvind går saktere og bli dyrere enn forventet. De bekymrer seg for både nettkapasitet og naturødeleggelser. Les mer i ukas Filter KALDDUSJ (klikk her!), vår ukentlige spalte om energikrisa i Norge og Europa.
 FORTSATT IKKE SYKEPLEIERE VI PUMPER OPP AV NORDSJØEN: Energikommisjonen i går, Helsepersonellkommisjonen i dag. «Det er ingen vei utenom at det blir færre ansatte per pasient. Vi kan ikke se for oss en politisk satsing som kan overdøve dette (…) Den erkjennelsen må vi ta med oss på alle nivå», sa kommisjonsleder Gunnar Bovim i forbindelse med overlevering av rapport om utfordringene i helse- og omsorgstjenestene. Flertallet foreslår blant annet å styrke sykehjemmene på steder der det ikke er nok folk til å ha et vanlig sykehus, og å endre hvilke arbeidsoppgaver de ulike profesjonsgruppene skal utføre, skriver NRK.


VAR UTKLEDD SOM POLITI: Selvmordsbomberen som tok med seg mer enn 100 mennesker i døden i en moské i en tungt bevoktet del av den pakistanske byen Peshawar mandag, tilhørte et militant nettverk, hadde politiuniform på seg og kom seg inn på området ved å kjøre motorsykkel. Det sier den regionale politisjefen i provinsen til Reuters.

Gjerningsmannen detonerte eksplosivene mens gudshuset var fullt av politifolk samlet til bønn. Deler av bygningen raste ned på menneskene inne og gjorde bombingen til den mest fatale i byen på over ti år. Peshawar har før dette hatt flere år med fred etter tidligere å ha vært hjemsøkt av voldelige angrep fra pakistansk Tailban. De har imidlertid avvist at de sto bak denne aksjonen. 


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.