Smugling, krypto og stråselskaper: Dette vet vi om pengestrømmen bak Hamas-terroren

Hamas' penger har gått til tunnelbygging, våpen og trening av en hær på flere tusen menn – heller enn til å håndtere den humanitære krisen på Gazastripen.

Den militære fløyen av den islamistiske organisasjonen, al-Qassam-brigadene, har utført et hundretalls ulike angrep med raketter og selvmordsbombere mot Israel siden 90-tallet.

Ikke minst har de kunnet planlegge og gjennomføre det storstilte angrepet til lands, i lufta og på sjøen 7. oktober i år – det største massedrapet mot jøder siden andre verdenskrig. 

Like etter angrepet feiret Hamas-leder Ismail Haniyeh (61) og andre i Hamas' toppledelse på et luksuskontor i Doha, ifølge israelske medier. Israelsk etterretning har fremmet udokumenterte påstander om at Hamas-toppenes personlige formuer er i milliardklassen, mens USAs finansdepartement anklager dem for å leve i «luksus».

Hamas' militære prioriteringer og toppledelsens luksusliv står i sterk kontrast til fattigdommen i Gaza. 80 prosent av befolkningen lever i fattigdom og nær halvparten er arbeidsledige, ifølge FN-estimater fra tiden før terrorangrepet 7. oktober og Israels påf...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.