Slik ser byene ut etter valgbomberegnet

Jøss! «Valgbombe» har fått en ny mening.

Styringspartiene lider av alvorlig omgangssjuke og lekker i begge ender, mens protestpartier av ulike sjatteringer har entret scenen i særlig byene med alvorlig tung oppslutning. Senterpartiet surfer på opprørsbølgen og kaprer makt så det forslår, særlig i Nord-Norge og Trøndelag. I Oslo har klimastreikene materialisert seg i en dobling i oppslutning for MDG.

På valgdagen tipset vi deg om sju steder å følge med på når resultatene tikket inn. Nå går telefonlinjene varme mellom partier i det ganske land.

Sånn er ståa:

Full fragmentering

Gunnar Wilhelmsen og Ap gikk på litt av en skrell i Tromsø, hvor de tapte hver tredje velger.

Ingen partier fikk en oppslutning over 20 prosent i Tromsø – Det er første gang det skjer i ishavsbyen. Med en valgdeltagelse på litt over 60 prosent er hjemmesitterne tre ganger så mange som det største partiet, Ap.

Partiet gjorde det svakeste valget på nær et hundreår, med 19 prosent. Vi ser ikke bort fra at partileder Gunnar Wilhelmsen muligens føler for å ta seg en trøsteknert med kompisene i «Gutteklubben kuken» på torsdag (ja, det er sant – selv om partiets kvinnesjef var «overbevist om det var kødd» da hun hørte om det).

Høyre er også valgtaper i Tromsø – for ikke å snakke om Rødt, som ble halvert til nær 5 prosent. SV derimot doblet seg til nær 16 prosent, og kan poppe sprudlevannet – selv om de altså ikke maktet å bli jevnstore med Ap, som enkelte av målingene ga dem grunn til å håpe på.

Senterpartiet trenger trolig ikke å innta noen midler som fører til ytterligere beruselse: Partiet gjorde et brakvalg av dimensjoner: 11 prosent, mer enn en femdobling. Sp-leder Marlene Bråthen sier partiet sier til NRK at hun vil være en «bro for venstresiden og det borgerlige», og støtte den blokken som gir Senterpartiet størst gjennomslag. Hun er imidlertid åpen på at hun «snakker godt» med SVs erfarne ordførerkandidat Pål Julius Skogholt, som akter å ta opp kampen om ordførervervet med Ap og Wilhelmsen. Rødt støtter Skogholt.

Det er likevel en viss, teoretisk mulighet for borgerlig flertall om Høyre, Frp, Nei til bompenger, Venstre og KrF inngår samarbeid. Om det skulle skje må de være villig til «å gå over et par lik fra døde kameler», ifølge iTromsøs politiske kommentator. De kamelene heter «byvekstavtale» og «bompenger».

I Troms forøvrig dominerer Sp i seks av 24 kommuner, mens partiet vant Båtsfjord Finnmark – en kommune der.

Slipper loddtrekning

Bodø ledet på absurd-faktor i valgkampinnspurten, med partiet Rødt som truet med å stemme på egen ordfører i protest mot Ap – og dermed utløse loddtrekning om hvilken av blokkene som får ordføreren.

Bodøværingene kan trolig rulle inn tombolahjulet.

Ap gjorde et historisk dårlig, men etter forholdene greit valg – i alle fall er det slik partiet selv ser det. Der Ap «bare» mistet ett mandat, røyk det tre mandater for Høyre. Stillingen mellom styringspartiene er 17 – 17, og sittende Ap-ordfører Ida Pinnerød kan dermed forhandle både med MDG og Rødt.

MDG, som gikk frem med ett mandat, har uttalt at de ikke engang vil gå i samtaler med Høyre om de oppnår tilfredsstillende resultat med Ap, ifølge Bodø Nu. I tillegg ryktes det at Ap snakker med KrF om et mulig samarbeid, selv om ingen av partene vil bekrefte det i media. Rødt er, etter signalene å dømme, spilt ut på sidelinjen – og virker etter egne utsagn å være bekvem med det.

Senterpartiet er forøvrig den desiderte valgvinneren i Nordland. Partiet er størst i 19 av 41 kommuner i fylket.

Sps ordførerkandidat i Bodø, Ola Smeplass, formulerer det slik til NRK Nordland: «Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få oppleve dette, og jeg er sikker på at vi aldri vil få oppleve dette igjen. Det er ikke til å tro. Noen sørpå må ha gjort noe feil».

Det snakkes mye om Aps fall i nord – og ja, det er stort. I skyggen av Ap-snakkisen finner vi Høyres begredelige situasjon: Partiet er størst i kun tre nordnorske kommuner: Vågan og Bø i Nordland og Ibestad i Troms.

Sosialistiske granater

Ap-ordfører Rita Ottervik fortsetter å styre Trondheim, tross alvorlig indre blødning i partiet. Årsaken er at Ap også blør til venstre: Velgerne har rømt til SV og Rødt. Sammen med MDG og KrF er venstresiden fortsatt sikret flertall.

Eller, vent nå litt.

SV har, for forhandlingene er kommet i gang, sluppet en liten granat inn i samarbeidet: Partiet vil tuppe KrF, som har vært en del av «regnbuekoalisjonen» siden 2011, ut av samarbeidet! Ap sier nei.

Følg med i neste episode.

Svenske tilstander i vest

Ap halveres i Bergen. Trym Aafløy og FNB kan juble over 16 prosent oppslutning. Men får han makt?

Trym Aafløy og bompengeopprørerne i FNB Bergen stikker av gårde med 11 mandater og nær 17 prosent oppslutning. I den nye storkommunen Alver nord for Bergen ble FNB det største partiet.

Valget må betegnes som tidenes blåmandag for Ap, som er ikke mindre enn halvert. Også Frp har fått kraftige skudd for baugen i Bergen.

På tross av brakvalget kan makta glippe for Aafløy. Ap-byrådsleder Roger Valhammer jobber på spreng for å samle en blokkoverskridende koalisjon for å beholde flertallet. Det samme ser ut til å bli tilfellet i Stavanger: Her snakker vi regnbuekoalisjon en Pride-parade verdig – alt for å velte Høyre av tronen.

Bompengegeneralen ser imidlertid ut til å ta det hele med letthet: «Makt er ikke noe vi har tenkt på i utgangspunktet» sier han til NRK Hordaland, og videre sier han at han «er sikker på at vi kan finne sammen på tvers av partigrensene når man er enige på andre politiske områder». Det kan se ut som Aafløy håper å komme inn i den politiske varmen når de andre bare er blitt kjent med han.

Lovnaden om å fjerne ytre bomring har han i alle fall planer om å ta «etterhvert».

Søviknes og Høyre mot røkla

Fremskrittspartiets ordførerstjerne Terje Søviknes har fått sand i maskineriet: Jordbrukskommunen Fusa, hvor Ap og Senterpartiet har vært sterke. Dermed ble Os, en tjueårig Frp-bastion regjert med trygt flertall sammen med Høyre, til Bjørnafjorden.

Søviknes har gjort et godt valg, med 32,1 prosent oppslutning for Frp – men Høyre er ikke partner nok for flertall. Så er spørsmålet om han finner en tredje:

Kristelig Folkeparti gikk nemlig til valg på å velte Frp, og fikk inn ett mandat – akkurat nok til å inngå en bred allianse med «røkla». Søviknes har forsøkt å kontre med å fri til Sp, men får en kald skulder tilbake.

Finner KrF ut av det med kommunens nest største parti, Ap, blir det sentrum-venstre-styre.

Fryser ut Kleppe

De gode meningsmålingene slo til for Vidar Kleppe og Demokratene, som på Frps bekostning gikk fram nesten ti prosentpoeng og endte som Kristiansands tredje største parti: En oppslutning på 13,7 prosent og 10 av 71 kommunestyrerepresentanter.

Det er trolig standpunktet mot å bygge om en tidligere kornsilo til kunstmuseum som har trukket mange velgere mot Demokratene, som også har vært klare motstandere av kommunesammenslåing og bompenger.

I likhet med de etablerte partiene i Bergen, ser Kristiansands politiske «establishment» ut til å forbanne seg på at Kleppe ikke skal få rollen som «kingmaker» i Sørlandets hovedstad.

Det er imidlertid ikke enkelt: Den borgerlige siden sliter med å finne andre grunnlag for samarbeid. MDG har nektet å støtte en Høyre-ordfører som også er avhengig av Frp, og Senterpartiet har valgt å bryte samtalene med Høyre for å heller finne en løsning med Ap.

Det kan derfor like gjerne bli en regnbue-konstellasjon over sentrum-venstre også i denne byen.

Kleppe har likevel tro på at Demokratene vil få innflytelse på politikken i byen, og tror partiet vil plukkes ut av fryseboksen etter hvert som samarbeidet i storkoalisjonen går surt. De andre partiene er jo «som ild og vann», sier han til VG.

Grønn halelujastemning

Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet er valgtaperne i Oslo, med de to sistnevnte med størst grunn til å henge med hodet – av ulike grunner: Høyre fordi de, til tross for at de er hovedstadens største parti, mister oppslutning og heller ikke klarer å danne flertall. Ap fordi de blør desidert mest, med en valgermasse som både går til FNB og MDG.

MDG er den desiderte valgvinneren i Oslo, partiet nær dobler oppslutningen til 15,2 prosent. Det gir en femti prosent økning i antall mandater, fra seks til ni. Men partiet ble altså ikke større enn Ap, som en enkeltmåling i valginnspurten skapte spekulasjoner om.

Partiene til venstre for Ap går også frem, og på den mer kuriøse siden: Senterpartiet fikk inn ett mandat, for første gang på 24 år. FNB gjorde en sterk debut, særlig på østkanten.

Høyre forsøker nå å danne flertall ved å vrake Frp til fordel for MDG, til tross for valgkamp-uttalelser om at det er «unaturlig» å samarbeide med MDG. De borgerlige får nei fra de grønne: Til Nettavisen sier MDGs fylkesleder Einar Wilhelmsen at Høyres ønske om å bygge motorvei punkterer samarbeidslysten for dem. Det blir fortsatt rødgrønt styre, der byrådet, som før, er avhengig av støtte fra Rødt.

Den todelte hovedstaden har når fått en grønn kjerne: I flere sentrumsbydeler stemte en av fem velgere på MDG.