Slik ser byene ut etter valgbomberegnet

Jøss! «Valgbombe» har fått en ny mening. Styringspartiene lider av alvorlig omgangssjuke og lekker i begge ender, mens protestpartier av ulike sjatteringer har entret scenen i særlig byene med alvorlig tung oppslutning. Senterpartiet surfer på opprørsbølgen og kaprer makt så det forslår, særlig i Nord-Norge og Trøndelag. I Oslo har klimastreikene materialisert seg i en dobling i oppslutning for MDG. På valgdagen tipset vi deg om sju steder å følge med på når resultatene tikket inn. Nå går telefonlinjene varme mellom partier i det ganske land. Sånn er ståa:

Full fragmentering

[caption id="attachment_8534" align="alignnone" width="1024"] Gunnar Wilhelmsen og Ap gikk på litt av en skrell i Tromsø, hvor de tapte hver tredje velger.[/caption] Ingen partier fikk en oppslutning over 20 prosent i Tromsø - Det er første gang det skjer i ishavsbyen. Med en valgdeltagelse på litt over 60 prosent er hjemmesitterne tre ganger så mange som det største partiet, Ap. Partiet gjorde det svakeste valget på nær et hundreår, med 19 prosent. Vi ser ikke bort fra at partileder Gunnar Wilhelmsen muligens føler for å ta seg en trøsteknert med kompisene i «Gutteklubben kuken» på torsdag (ja, det er sant - selv om partiets kvinnesjef var «overbevist om det var kødd» da hun hørte om det). Høyre er også valgtaper i Tromsø - for ikke å snakke om Rødt, som ble halvert til nær 5 prosent. SV derimot doblet seg til nær 16 prosent, og kan poppe sprudlevannet - selv om de altså ikke...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.