Sju ting å følge med på når valgresultatene kommer

Har du husket å kjøpe popcorn?

Det er nemlig duket for stor spenning når resultatene i kommune- og fylkesvalget begynner å tikke inn etter klokken 21 i kveld.

Her er sju ting du bør følge med på:

1. Hvor mørkerødt blir det i Trondheim?

Rita Ottervik (Ap) har vært ordfører i Trondheim siden 2003 – og kan gå på en ny fireårsperiode, selv om partiets oppslutning er nesten halvert på meningsmålingene.

Velgerne straffer partiet for korrupsjonsskandaler og upopulære byutviklingssaker (med byggingen av den massive hallen Trondheim Spektrum midt i et boligområde).

Men ifølge målingene går de ikke til Ingrid Skjøtskift og Høyre, som tradisjonelt har vært Aps hovedkonkurrent og hadde grepet godt festet om byen før Ottervik kom til makta.

Både Rødt og SV øker markant på meningsmålingene, mens MDG – som i dag inngår i Otterviks brede «regnbuekoalisjon» – også gjør det godt.

Samtidig eksisterer det ingen reell borgerlig blokk (KrF er fortsatt med i Otterviks koalisjon, mens Venstre har brutt ut).

2. Kan MDG bli største parti i Oslo?

Det korte svaret er nei, men Miljøpartiet De Grønne ligger an til et svært godt valg i hovedstaden:

Før helgen viste en enkeltmåling fra Sentio for Nettavisen at partiet kan bli større enn Arbeiderpartiet – og slik det nest største partiet i Oslo, etter Høyre.

MDG er målt til hele 20,3 prosent oppslutning (opp 12,2 prosentpoeng fra forrige valg), mens Arbeiderpartiet bare klarer svake 17,9 prosent. Høyre får på sin side 23,4.

På snittet av de fire siste målingene ligger MDG an til 16,1 prosent i Oslo, opp 8 prosentpoeng på fire år. Både Ap og Høyre gjør det svakt (ned henholdsvis 11,3 og 7,4 prosentpoeng), men ligger begge over 20 prosent.

Per i dag styres Oslo av et byrådssamarbeid mellom Ap, MDG og SV, som henter flertall fra Rødt. Raymond Johansen (Ap) er partienes byrådslederkandidat, men det blir en interessant dynamikk om MDG fosser ifra.

3. Blir Vidar Kleppe «kingmaker» i Kristiansand?

Med kamp mot en omstridt silo for moderne kunst og god hjelp fra den pussige Facebook-gruppen «Sørlandsnyhetene» (som har vokst til rundt 24 000 følgere med harde angrep på etablerte politikere og lokalpressen), ligger tidligere Frp-profil Vidar Kleppe an til å gjøre et godt valg i Kristiansand.

Han representerer nå Demokratene, som ifølge meningsmålingene ligger an til å bli tredje størst: «Han blir umulig å holde utenfor», sier ekspertene. Men verken Arbeiderpartiet eller Høyre vil formelt sett samarbeide med partiet.

Men blir Demokratene større enn KrF, kan det bli umulig å holde dem utenfor. Partiet ligger an til 10,2 prosent (opp 5,7 prosentpoeng) mot KrFs svake 9,9 prosent (tilbake hele 5,9). Hovedpersonen selv er sterk i troen:

– Jeg regner med at når resultatene kommer, så blir det samtaler. Alle som kjenner meg i Kristiansand vet at de ikke kan få en tryggere og bedre medspiller på laget. Samtidig så har jeg blitt demonisert før valget. Jeg tror pipen vil få en annen lyd etter valget, og for eksempel Ap vet hvor konstruktiv jeg kan være, sier Vidar Kleppe til Nettavisen.

4) Ryker selveste Terje Søviknes..?

Os kommune har fungert som Fremskrittspartiets utstillingsvindu, der Terje Søviknes har vært ordfører siden 1999. Ved forrige valg fikk partiet hele 39,5 prosent av stemmene.

Men nå kan kommunesammenslåing stikke kjepper i hjulene for fortsatt borgerlig flertall: Fra 1. januar blir Os og Fusa til storkommunen Bjørnafjorden. Og valget gjennomføres som om sammenslåingen allerede har funnet sted.

Fusa har færre stemmeberettigede enn Os, men det er Arbeiderpartiet og Høyre som har vært størst i kommunen (med henholdsvis 27,2 og 25,6 prosent oppslutning ved forrige korsvei).

Søviknes selv frykter ikke at ordførerkjedet ryker, men:

– Det oppstår en helt ny dynamikk når to kommuner blir slått sammen. Det er opplagt at Frp har gjort det mye dårligere i Fusa enn i Os, og det vil bli mer krevende, sier han til NTB.

5) Blir det faktisk loddtrekning i Bodø?

Det ligger an til dødt løp mellom høyre- og venstresiden i Bodø, der verken Høyre eller Arbeiderpartiet vil klare å samle flertall.

På den siste målingen fra InFact for NRK og Avisa Nordland får de borgerlige (H, Venstre, KrF og Frp) bare 18 av de 20 mandatene som trengs for å danne flertall.

Men på venstresida er det splittelse, etter at Rødt ble kastet ut av samarbeidet og MDG kort tid etterpå trakk seg i fjor vår. Dermed har Ap, SV og Sp bare 16 mandater til sammen, ifølge målingen.

MDG, som ligger an til å få to mandater, får en nøkkelrolle: Partiet stemte med Høyre under budsjettbehandling i fjor. Men nå har de signalisert at Frp ikke er en foretrukken samarbeidspartner.

Ser de til venstresiden, blir det helt likt mellom blokkene: 18-18. Da blir det opp til Rødt – som ser ut til å få tre mandater – å velge side. Men forholdet mellom lederne i Rødt og Ap i Bodø er iskaldt etter fjorårets konflikt.

Det hele kan ende med at Rødt avstår fra å velge side. Dermed blir det loddtrekning om ordførerkjedet.

6) Setter FNB hele Bergen på hodet?

På snittet av de to siste målingene før valget i Bergen, ligger Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) an til en oppslutning på 17,3 prosent. Generelt er det ekstremt jevnt, der bare Høyre oppnår 20 prosent i snittet av de to siste målingene.

Dagens byråd består av Ap, KrF og Venstre, som for fire år siden oppnådde flertall. Siden har to representanter for KrF meldt overgang til Partiet De Kristne, noe som har gjort at byrådet må søke støtte fra sak til sak.

FNB vil bli en betydelig maktfaktor etter valget: Dersom de klarer å lokke med seg Senterpartiet (3,5 prosent i snitt), kan de oppnå flertall sammen med Høyre (20 prosent) og Fremskrittspartiet (6,5 prosent).

Flere mener likevel at det er en viss sannsynlighet for at Ap og Roger Valhammer beholder posisjonen, men da med hjelp fra MDG, som har gjort det svært godt på målingene (13,2 prosent i snitt den siste uka, opp 7,2 prosentpoeng fra valget i 2015).

7) Hva i all verden skjer i røde Tromsø?

Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre et historisk svakt valg i hele Nord-Norge, også i Tromsø: Der går de tilbake med hele 12,5 prosentpoeng på snittet de to siste lokale målingene (og oppnår bare 17,3 prosent).

Samtidig går Sosialistisk venstreparti kraftig frem (til 15,5 prosent i snitt, opp 7,6 prosentpoeng), men dette blir utjevnet av at Rødt faller markant (til 7,1 prosent, ned 7,3 prosentpoeng): Per i dag er det Ap, SV og Rødt som styrer Tromsø med flertall.

Men flertallet ligner nå en saga blott: De uttalt blokkuavhengige partiene Sp (som kan firedoble oppslutningen) og MDG vil etter all sannsynlighet havne i nøkkelposisjoner. Og SV-topp Pål Julius Skogholt vil stjele ordførervervet fra Ap (også Rødt har pekt på ham i løpet av valgkampen).

Det blir på alle måter jevnt: Ingen partier ligger med over 20 prosent på meningsmålingene, mens fem partier på hver side av partiaksen har over ni. Også protestlista Nei til bompenger (NBT) ypper seg med 8,6 prosent i snitt på de to siste målingene.