Sju ting å følge med på når valgresultatene kommer

Har du husket å kjøpe popcorn? Det er nemlig duket for stor spenning når resultatene i kommune- og fylkesvalget begynner å tikke inn etter klokken 21 i kveld. Her er sju ting du bør følge med på:

1. Hvor mørkerødt blir det i Trondheim?

Rita Ottervik (Ap) har vært ordfører i Trondheim siden 2003 - og kan gå på en ny fireårsperiode, selv om partiets oppslutning er nesten halvert på meningsmålingene. Velgerne straffer partiet for korrupsjonsskandaler og upopulære byutviklingssaker (med byggingen av den massive hallen Trondheim Spektrum midt i et boligområde). Men ifølge målingene går de ikke til Ingrid Skjøtskift og Høyre, som tradisjonelt har vært Aps hovedkonkurrent og hadde grepet godt festet om byen før Ottervik kom til makta. Både Rødt og SV øker markant på meningsmålingene, mens MDG - som i dag inngår i Otterviks brede «regnbuekoalisjon» - også gjør det godt. Samtidig eksisterer det ingen reell borgerlig blokk (KrF er fortsatt med i Otterviks koalisjon, mens Venstre har brutt ut).

2. Kan MDG bli største parti i Oslo?

Det korte svaret er nei, men Miljøpartiet De Grønne ligger an til et svært godt valg i hovedstaden: Før helgen viste en enkeltmåling fra Sentio for Nettavisen at partiet kan bli større enn Arbeiderpartiet - og slik det nest største partiet i Oslo, etter Høyre. MDG er målt til hele 20,3 prosent oppslutning (opp 12,2 prosentpoeng fra forrige valg), mens Arbeiderpartiet bare klarer svake 17,9 prosent. Høyre får på sin side 23,4. På snittet av de fire siste målingene ligger MDG an til 16,1 prosent i Oslo, opp 8 prosentpoeng på fire år. Både Ap og Høyre gjør det svakt (ned henholdsvis 11,3 og 7,4 prosentpoeng), men ligger begge over 20 prosent. Per i dag styres Oslo av et by...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.