Vaksinepass: Slik løste Danmark floken – og dette er Norges utfordringer

Etterhvert som vaksineringen får fart på seg, vekkes interessen for innenlandske vaksinepass i stadig flere land. Israel var først ut og lanserte et digitalt «grønt pass» allerede i februar. Tirsdag forrige uke startet Danmark en gradvis gjenåpning av samfunnet med sitt «coronapas». I Norge er det ennå ikke besluttet om vi skal innføre noe liknende.  – Vi synes det er flott at det nå pågår en debatt om vaksinepass i Norge. Det er et komplisert spørsmål, med etiske, juridiske og strategiske aspekter. Da er det bra at det debatteres, mener Preben Aavitsland, professor og overlege i Folkehelseinstituttets (FHI) ledelse og stab for smittevern, miljø og helse. For øyeblikket utreder FHI ulike tekniske løsninger sammen med andre etater. De skal også spille inn forslag om hvordan et vaksinepass eventuelt kan innføres. Tidspunktet for når regjeringen fatter en beslutning er ikke kjent. FHI har løftet frem noen bekymringer som regjeringen skal være klar over når de fatter sin beslutning. Stikkord er smittefare, diskriminering og prinsippet om frivillighet. [caption id="attachment_44005" align="alignnone" width="380"] Preben Aavitsland (FHI)[/caption] – Men det har jo noen klare fordeler også, ved at noen aktiviteter som i dag er stengt for alle, kunne bli åpnet for noen. Slik at de som er vaksinerte kan nyte godt av dette. Generelt vil det være aktiviteter der mange folk samles, særlig innendørs, forteller Aavitsland.

Gjenåpning for noen få?

Et av de store spørsmålene i vaksinepass-debatten er

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.