Skyttergravskrig i Donetsk, mens resten av Ukraina frykter nye luftangrep

KRIGFØRINGEN RUNDT Bakhmut, en stort sett forlatt by i Donetsk i Ukraina som tidligere hadde 70 000 innbyggere, arter seg nå som en skyttergravskrig, med bilder av våte soldater som graver seg ned i sølete, istykkerbombede omgivelser som minner om scener fra vestfronten under Den første verdenskrig. Det melder The Guardian. Russiske styrker har de siste døgnene gjort visse fremskritt i området, og skyter jevnlig nye artillerisalver mot byen. Sammen med Toretsk utgjør Bakhmut nå episenteret for krigshandlingene i Ukraina, sier myndighetene i Ukraina. I Soledar i den samme regionen er fire sivile drept og flere skadet etter at ukrainske styrker støtte sammen med leiesoldater fra Wagner-gruppen mandag. 

I hovedstaden Kyiv har flyalarmen gått igjen i dag, etter noen dagers ro i kjølvannet av forrige ukes svært ødeleggende luftangrep, og stadige advarsler fra ukrainske myndigheter om at fienden langt fra er ferdig med sine ødeleggelser på sivil infrastruktur (alarmen ble avblåst etter kort tid uten at det er meldt om eksplosjoner). En sikkerhetsanalytiker ved en britiske tenketanken RUPI sier til Sky News at høy aktivitet rundt russiske baser tyder på at nye, store angrepsbølger er under planlegging.


VM-SJEF INNRØMMER 400-500 DØDSFALL: VM-sjef Hassan Al Thawadi erkjenner i et intervju med Piers Morgan at de estimerer at mellom 400 og 500 migrantarbeidere har mistet livet i VM-relaterte prosjekter. Offisielle qatarske tall har tidligere vist at tre personer har mistet livet i forbindelse med byggingen av VM-stadionene. Tall fra Qatar har også vist at 15 000 utenlandske arbeidere har mistet livet i Qatar fra 2010 til 2019, mens Amnesty International har konkludert med at sju av ti dødsfall fortsatt står med en uoppklart grunn. I dødsattestene til mange av dem er det kun oppgitt at de døde av naturlige årsaker, som hjertefeil eller lungesvikt, noe som ikke gir rett til oppreisning til deres etterlatte familier. Kritikerne mener at mange av disse dødsfallene blant friske migrantarbeiderne med godkjent helseattest kan skyldes overarbeid i ekstremvarme, da det i utgangspunktet er friske, unge menn som har fått jobb i Qatar. I går fortalte TV2 historien til nepalesiske Tej Narayan som falt ned ti meter fra et VM-anlegg – et av de tre dødsfallene VM-komiteen tidligere har forklart at skjedde på et VM-anlegg.


  • Interessert i å lese mer om hvordan fotballen blir brukt for å pusse på imaget til totalitære oljestater? Du får fortsatt vårt spesialnummer om sportsvasking uten ekstra konstnad når du kjøper et årsabonnement på Filter Nyheter og vårt trykte månedsmagasin! Klikk her for å lese mer!

SKUFFET HAUKENE: «Den gyldne æraen med gode britisk-kinesiske forbindelser er over», og Kinas stadig økende autoritarianisme er en «systemisk utfordring til Storbritannias verdier og interesser» sier Rishi Sunak i sin første store utenrikspolitiske tale som statsminister. Sunak understreker samtidig at Kina ikke kan overses i arbeidet for klima og økonomisk stabilitet, og skuffet haukene i Det konservative partiet som gjerne skulle sett ham bruke ordet «trussel».

Kinesisk politi jobbet i går og i natt mannsterke med å kvele alle forsøk på å demonstrere mot null-covid-politikken. Politiet stopper og kontrollerer folk som dukker opp på torgene der demonstranter har samlet seg de siste dagene, sjekker om de har VPeN eller Telegram-app på telefonen, slik at de kan rute trafikken utenom regimets sensurapparat, og i noen tilfeller avhører de demonstranter i etterkant på telefon. Da blir de avkrevet informasjon om hvor de har vært og hva de har foretatt seg. Høye barrierer er reist i flere storbyer langs gatene det har vært protestert i. I natt var det relativt rolig i landet.


VIL GI MER MAKT TIL PST: Høyre fremmer lovforslag om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal få lov til å lagre, systematisere og analysere større mengder åpent tilgjengelig informasjon fra nettet. Partiets leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Ine Eriksen Søreide, hevder overfor VG at forslaget ikke innebærer å flytte grensene for personvernet. «Målet er at politiet skal kunne avdekke og stanse farer før de oppstår», sier hun. Datatilsynet advarte da saken var på høring om at en slik systematisering av informasjon vil dempe folks frie utfoldelse på nett. Saken er fortsatt til behanding i Justisdepartementet.


DER PARTILEDEREN BESTEMMER ALT: Industri- og næringspartiet (INP), som ble stiftet i 2020, som kan komme inn på fylkestinget i Rogaland og på vippen i bystyret i Bergen neste år, har autoritære vedtekter som minner mer om en sekt enn et politisk parti. Det mener tidligere Frp-topp og kommentator i Stavanger Aftenblad, Trond Birkedal, som reagerer kraftig på at partileder Owe Ingemann Waltherzøe forbeholder seg å kunne peke ut hvem som skal toppe partiets lister rundt om i landet. Waltherzøe forsvarte på Politisk kvarter i dag vedtektene som nødvendige for å holde yrkespolitikere og det han kaller «oppdrettspolitikere» uten arbeidslivserfaring ute av maktposisjoner. Han anklager Birkedal og andre for å frykte «at det endelig kommer et parti av og med helt vanlige folk». 


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.