«Skulle selvfølgelig ikke skjedd»: Politiet vedgår at sikkerheten ved Waras bolig var for dårlig

Visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo og PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Denne helga ble justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) nok en gang utsatt for alvorlige trusler, da en bil utenfor justisminister-familiens hjem i Oslo ble påtent. Visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt, som har ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt Wara og familien, tok i dag selvkritikk:

– Det har vært en løpende vurdering av hvilke tiltak vi har iverksatt. Å iverksette sikkerhetstiltak har også en grense opp mot familiens og privatlivets fred. Men vi har jo hele tiden hatt tiltak som vi har ment har vært de riktige. Etter helgens hendelse har vi vurdert nye tiltak, nemlig med vakthold, sier Vandvik til Filter Nyheter.

– Det er først i ettertid dere har sett at tiltakene ikke var riktige?

– I ettertid kan man si at det ikke var bra nok, det vi hadde i helgen. Det skulle ikke ha skjedd, selvfølgelig, sier Vandvik.

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Benedicte Bjørnland, sier at PST gjør både taktisk og teknisk etterforskning, samt «bruker de ressursene vi mener er nødvendige for å komme til bunns i disse sakene».

– Det er sikkert vanskelig for mange å forstå at dette kan skje gang på gang på samme åsted. Hva ligger bak det?

– Enten står vi overfor en svært dyktig gjerningsperson eller gjerningspersoner. Eller så har de hatt flaks, når de ikke har etterlatt seg spor som har ført til en oppklaring så langt, svarer PST-sjefen.

Fem kjente hendelser siden desember, men det har vært flere

PST har etterforsket truslene mot justisministeren og familien siden desember i fjor. Totalt er det fem konkrete episoder ved Waras hjem som er kjent for offentligheten:

  • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen. (Taggingen ble oppfattet som anklager om rasisme).
  • Klokka 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
  • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil ved hengerfestet. (Det var uklart når innretningen ble festet og hvor bilen var da).
  • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen. (Ingenting tyder på at innholdet i brevet kunne gitt personskader).
  • Klokka 01.41 natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket, men tilløpet ble umiddelbart regnet som en mulig ildspåsettelse og satt i sammenheng med resten av truslene.

Mandag sier imidlertid PST-sjef Bjørnland til VG at det også har vært flere hendelser som ikke er blitt omtalt av mediene: «Vi har ikke tallfestet det, fordi noe er kjent og noe er ikke kjent for offentligheten. Vi kommer ikke til å gå ut med det absolutte antallet», sier Bjørnland.

Fortsatt ingen konkrete mistenkte etter gjentatte trusler

Sammen med visepolitimester Bjørn Vandvik, møtte Bjørnland i dag pressen ved PSTs hovedkontor i Nydalen i Oslo. Der understreket de at…

  • … etterforskningen av de gjentatte hendelsene ved justisminister-familiens bolig i Oslo har høyeste prioritet hos PST, men uten at det i dag er noen konkrete mistenkte etter trussel-hendelsene
  • … PST «etterforsker bredt», men ikke vil si noe mer konkret om hvilke hypoteser eller teorier de jobber etter. Når sikkerhetstjenesten tidligere har signalisert at de ser på både venstre- og høyreekstreme miljøer, i tillegg til personer som kan ha interesse av å gi andre skylden for truslene, sier Bjørnland at dette har vært et uttrykk for at PST har «alle mulige hypoteser» og ikke utelukker noe i etterforskningen
  • … samarbeidet mellom PST og Oslo politidistrikt, som har ansvaret for tekniske åstedsundersøkelser, straksetterforskning og sikkerhetsopplegget rundt Wara og familien, har vært «sømløst» gjennom hele prosessen

Filter Nyheter skrev i går at det har skapt frustrasjon i politiet at justisminister-familien tidlig i etterforskningen sa nei til den kameraovervåkningen politiet ønsket på eiendommen. Familien skal også ha vært negative til andre av politiets ønskede tiltak.

Kan ikke kommentere hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt

Verken PST, Tor Mikkel Wara eller hans samboer Laila Anita Bertheussen ønsket søndag å kommentere saken. Natt til mandag la Bertheussen ut et innlegg på sin egen Facebook-side, der hun kritiserte flere mediers dekning av trusselhendelsene. Om Filter Nyheters artikkel skrev hun:

«Dette er jo helt galskap. Er dette «gode, men ubekreftede rykter»? Hvor tar han det fra? Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!».

Visepolitimester Vandvik mener det har vært «en god dialog med familien» om sikkerhetstiltak, men vil ikke kommentere om politiet har fått de samtykkene de ønsker til overvåkning, eller hvilke konsekvenser det har hatt når dette har manglet.

– Siden vi ikke kan kommentere tiltakene er det også vanskelig å kommentere hva som har vært på plass og ikke, sier Vandvik.

Også NRK omtalte mandag at det har vært diskusjon mellom Wara-familien og politiet om hva slags type kameraovervåkning det skal være ved huset.

Både regjeringskolleger av Wara og politiske motstandere gikk søndag ut med sterke fordømmelser av de mange truslene:

– Denne typen handlinger er en trussel mot vårt åpne og demokratiske samfunn. Politikere skal kunne påta seg verv for fellesskapet uten frykt. Brannstiftelse, hærverk og truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie er helt uakseptable, sa statsminister Erna Solberg til NRK.