«Skulle selvfølgelig ikke skjedd»: Politiet vedgår at sikkerheten ved Waras bolig var for dårlig

Visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo og PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Denne helga ble justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) nok en gang utsatt for alvorlige trusler, da en bil utenfor justisminister-familiens hjem i Oslo ble påtent. Visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt, som har ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt Wara og familien, tok i dag selvkritikk: - Det har vært en løpende vurdering av hvilke tiltak vi har iverksatt. Å iverksette sikkerhetstiltak har også en grense opp mot familiens og privatlivets fred. Men vi har jo hele tiden hatt tiltak som vi har ment har vært de riktige. Etter helgens hendelse har vi vurdert nye tiltak, nemlig med vakthold, sier Vandvik til Filter Nyheter. - Det er først i ettertid dere har sett at tiltakene ikke var riktige? - I ettertid kan man si at det ikke var bra nok, det vi hadde i helgen. Det skulle ikke ha skjedd, selvfølgelig, sier Vandvik. Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Benedicte Bjørnland, sier at PST gjør både taktisk og teknisk etterforskning, samt «bruker de ressursene vi mener er nødvendige for å komme til bunns i disse sakene». - Det er sikkert vanskelig for mange å forstå at dette kan skje gang på gang på samme åsted. Hva ligger bak det? - Enten står vi overfor en svært dyktig gjerningsperson eller gjerningspersoner. Eller så har de hatt flaks, når de ikke har etterlatt seg spor som har ført til en oppklaring så langt, svarer PST-sjefen.

Fem kjente hendelser siden desember, men det har vært flere

PST har etterforsket truslene mot justisministeren og familien siden desember i fjor. Totalt er det fem konkrete episoder ved Waras hjem som er kjent for offentligheten:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.