Skoleforgiftningene i Iran: – Lag på lag med propaganda

– Vi vet ennå ikke hva som faktisk har skjedd. Den islamske republikk planter ulike narrativer med vilje, for å skape kaos. De vil at alle skal skrive ulike versjoner, slik at sannheten blir vanskeligere å etablere.

Det sier den iransk-britiske antropologen Pardis Shafafi til Filter Nyheter. 

Uoppklarte skoleforgiftninger

Den første kjente skoleforgiftningen fant sted i den «hellige byen» Qom, en svært religiøs by beskrevet som ryggraden til Den islamske republikk, 30. november 2022 – bare to måneder etter høstens protestbølge mange iranere kalte en «revolusjon».

18 unge kvinnelige studenter skal ha falt om syke og blitt sendt på akuttmottak med ambulanse, alle med symptomer på forgiftning. 

Siden dette har lignende episoder skjedd på skoler over hele Iran. Ifølge tall fra menneskerettsorganisasjonen Human Rights Activists News Agency (Hrana) fra mars, er over 7000 studenter og elever rammet, i om lag 300 giftangrep på hundre ulike skoler. FN har et lavere anslag på

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.