Skal hindre «multikulturalisme», takle «islamisering» og beskytte Europas grenser

Olli Kotro (Sannfinnene), Jörg Meuthen (AfD), Matteo Salvini (Lega) og Anders Vistisen (DF).

Å samle europeiske ytre høyre-populister under én paraply, har lenge vist seg å være en vanskelig øvelse: Selv om partiene kan virke like på papiret, er de ikke nødvendigvis omforent i alle spørsmål – for eksempel den økonomiske politikken eller forholdet til Russland.

Men som varslet i forrige uke, inviterte italienernes innenriks- og visestatsminister Matteo Salvini – leder for det innvandringsfiendtlige partiet Lega – mandag til pressekonferanse ved et luksushotell i Milano, der en ny allianse bestående av fire partier ble presentert.

Seansen er allerede blitt omtalt som et slags «Make Europe Great Again»-fremstøt, ment for å samle høyreradikale krefter foran valget til EU-parlamentet 23.-26. mai.

Et sentralt spørsmål videre blir om flere partier faktisk vil tilslutte seg, slik at samarbeidet blir formalisert i parlamentet – eller om alliansen skal fungere på tvers av de allerede eksisterende grupperingene som huser euroskeptiske og nasjonalt orienterte EU-politikere.

Her er det vi foreløpig vet om Salvinis nye allianse, som presenterte seg under mottoet «mot et Europa av sunn fornuft» og – litt avhengig av hvem du spør – har tatt navnet «Den europeiske alliansen av folk og nasjoner» (eller «Nasjonenes Europa» eller «Fornuftens Europa», som dansk presse skriver):

1) Fem partier synes dette er en god idé

Partiene Dansk folkeparti (DF), Alternativ for Tyskland (AfD), Sannfinnene og italienske Lega var til stede på pressekonferansen i Milano.

Ifølge DF-representanten Anders Vistisen skal alliansen kjempe for «et tryggere Europa med godt beskyttede yttergrenser, mindre innvandring og sterkere samarbeid for å takle terrorisme og islamisering».

Det er verdt å merke seg at Dansk folkeparti per i dag bare har tre seter i EU-parlamentet, mens Sannfinnene har to. Danskene ligger i tillegg an til å miste samtlige av sine seter, mens finnene ser ut til bli værende.

Dagen etter pressekonferansen er det blitt kjent at også Det Østerrikske Frihetspartiet, som sitter i regjering i hjemlandet og jevnlig har vært rammet av «nazi-skandaler» de siste årene, vil tilslutte seg alliansen:

2) Profiler glimret med sitt fravær

Flere sentrale ytre høyre-partier i europeisk politikk var imidlertid ikke representert ved pressekonferansen i Milano, blant dem franske Nasjonal samling og Frihetspartiet i Nederland (samt tidligere nevnte Det Østerrikske Frihetspartiet).

Disse tre partiene inngår i dag i grupperingen Nasjonenes og frihetens Europa (ENF), sammen med nettopp Salvini og Lega. Grupperingen ligger an til å bli den femte største gruppen i EU-parlamentet – med totalt 59 seter (opp fra 37) – dersom valgspådommene slår til.

Nasjonal samling-leder Marine Le Pen og Salvini pleier imidlertid jevnlig kontakt, har tidligere samarbeidet tett og møttes blant annet i Paris før helgen:

Under pressekonferansen mandag uttalte italieneren at han snakket på vegne av alle partiene i ENF-grupperingen – «både franskmennene, østerrikerne og nederlenderne» – noe som kan indikere at samtlige tilslutter den nye alliansen, men uten at dette per i dag er bekreftet.

3) Sverigedemokratene vil ikke være med

Dansk folkeparti og Sannfinnene kommer begge fra en annen gruppering i EU-parlamentet, nemlig Europeiske konservative og reformister (ECR), som ligger an til å gjøre et dårlig valg med tap av 11 seter. Også Sverigedemokratene (SD) er med i denne grupperingen.

Ifølge nyhetsbyrået TT har imidlertid ikke svenskene noen umiddelbare planer om å tilslutte seg den nye Salvini-alliansen.

– Vi har hele tiden hatt som mål å havne i ECR-gruppen sammen med andre konservative partier. Vi kjenner at vi er i riktig gruppe nå, uttalte SD-politikeren og EU-parlamentsmedlemmet Peter Lundgren så sent som i forrige uke.

Tyske AfD har hittil vært medlem av Europeisk Frihet og Direktedemokrati (EFDD), en allianse som også organiserer den italienske Femstjernersbevegelsen (og i dag er ledet av brexit-profilen Nigel Farage).

4) Mangler medlemmer fra to land

Ifølge Anders Vistisen fra Dansk folkeparti er alle medlemmene av de tre omtale grupperingene (ENF, ECR og EFDD) potensielle kandidater til å bli med i den ferske alliansen.

Men han har samtidig sagt at det ennå ikke er helt på det rene om samarbeidet mellom de fem partiene skal fungere på tvers av de allerede eksisterende gruppene.

Hvis de formelt sett skal defineres som en egen gruppe i parlamentet (noe som vil utløse økonomiske midler fra EU, slik at det blir mulig å ansette en stab og få støtte til politiske aktiviteter), må alliansen telle minst 25 medlemmer fra en fjerdedel av EUs 27 medlemsland, ifølge reglene.

I tillegg til utfordringen med potensielt svake valgresultater for de nåværende medlemmene, mangler alliansen per i dag medlemmer fra to land. Likevel har Matteo Salvini sagt at målet er å samle minst 70 av de totalt 705 medlemmene i EU-parlamentet.

Dersom han faktisk får med seg det franske og nederlandske partiet i sin «gamle» allianse ENF, som også ligger an til å gjøre et godt valg, kan målet være innen rekkevidde.

5) Enige om tre hovedsaker

Ifølge danske Ritzau har partiene kommet fram til tre felles kjernesaker, som skal utgjøre det politiske grunnlaget for alliansen:

Opphør av illegal innvandring, beskyttelse av nasjonal kultur og motstand mot økt integrasjon mellom nasjonalstatene i EU.

Alliansen skal «forandre de europeiske spillereglene», uttalte Salvini under pressekonferansen, der han også definerte målet: Å bli en maktfaktor som kan bidra til å styrke grensekontrollen og bekjempe terrorisme og ekstremisme i Europa.

Danske Anders Vistisen oppsummerte det med litt andre ord på Twitter, der han blant annet slo fast at alliansen skal si «nei til multikulturalismen»: