Tirsdag kveld – ett døgn før Trumps store pressekonferanse og ni dager før han tiltrer som president – sprakk bomben via CNN: President Obama og etterfølger Trump har blitt orientert av etterretningstjenestene om et notat som hevder at russiske myndigheter i en årrekke har pleiet hemmelig kontakt med Trump og at Putins spioner sitter på svært skadelig utpressingsmateriale.

Minutter senere var saken utbrodert av andre medier med alt fra prostituerte som tisser på hverandre i Trumps hotellsuite til spionthriller-aktige møter med russiske håndlangere i europeiske hovedsteder.

Vi kommer tilbake til selve innholdet lenger nede.

Obamas tidligere seniorrådgiver Dan Pfeiffer kaller det «kanskje den største politiske skandalen i historien»:

Trump selv er i caps lock-modus og ser ut til å sammenligne egne etterretningstjenester med Hitler mens han bruker Russland som kilde på at beskyldningene er usanne:

 

Men: Det eneste vi utenforstående vet, er at notatforfatteren eller de anonyme i Russland vil etterlate inntrykk av at de A) sitter på masse utpressingsmateriale om Trump og at B) han har hatt hemmelige hestehandler med russiske myndigheter i årevis.

Inntil videre bør nok  alle «for godt til å være sant»-varsellampene blinke i denne saken:

 1.  Ut fra det vi vet i dag er det én person som er ansvarlig for alle notatene, en tidligere agent for britiske MI6 som ikke lenger er på etterretningstjenestenes lønningsliste, men som i valgkampen var privat konsulent for politiske fiender av Trump i det republikanske partiet. Konsulenten er ansatt i et etterforskningsbyrå som foreløpig ikke er navngitt.
 2. I skrivende stund er det ingen som åpent går god for opplysningene, sannsynligheten av dem eller hvilken status de har hos FBI og CIA per i dag.  Alle kildene bak opplysningen er anonymiserte, notatforfatteren er anonym, kildene som underbygger hans troverdighet og historikk er anonyme og kildene (trolig i CIA/NSA/FBI) som lekket historien om forrige ukes briefing er anonyme.
 3. Det har ikke kommet ut opplysninger som tilsier  at det amerikanske etterretningsapparatet selv har fått bekreftelser på de konkrete anklagene i notatene. Det til tross for at det ser ut til å finnes et kobbel av snakkesalige kilder i notatene som har påfallende vidtrekkende kunnskap om topphemmelige russiske etterretningsoperasjoner og Kremls indre liv. Briefingen Obama og Trump har fått, skal ha vært tuftet på et to siders sammendrag av påstandene. Etterforskningene rundt notatene skal ikke ha konkludert ennå.
 4. En rekke av de mest ressurssterke mediene i USA har i flere måneder hatt tilgang til notatene og jobbet hardt både i USA og utlandet for å verifisere noen av opplysningene, uten hell. Faktisk ble notatene omtalt i overordnet form av Mother Jones-journalist David Corn allerede 31. oktober – en drøy uke før valgdagen – uten at saken utviklet seg nevneverdig. De største mediene har fram til i går latt være å publisere noe på grunn av mangelen på uavhengige bekreftelser – og det mangler de fortsatt.
 5. Skrivefeil og faktablundere tyder på at rapportene ikke har gått gjennom noen særlig rigid  kvalitetssikring før de ble sendt oppdragsgiverne. Buzzfeed påpeker for eksempel at et notat omtaler rikmannsresorten Barvikha utenfor Moskva som eksklusivt for Kreml-lederskapet, noe som ikke er tilfellet.
 6. Trump-advokat Michael Cohen, som i en av rapportene beskyldes for å ha møtt representanter for russiske myndigheter i hemmelighet i Praha i august i fjor, uttaler at han aldri i sitt liv har vært i den tsjekkiske hovedstaden. (Noe som burde være enkelt å ettergå). Han var heller ikke i utlandet verken i august eller september, og opplyser at hans eneste Europa-tur på denne siden av sommeren var til Italia i juli. Hvis Cohen snakker sant, faller notatets troverdighet også når det kommer til andre tid- og stedfestede hendelser.
 7. Noen av de mest dramatiske påstandene vil trolig aldri la seg verifisere. Blant dem er påstandene fra kildene om at Putin selv har hatt oppsynet med en Trump-operasjon som bygget relasjonen til den kommende presidentkandidaten i mange år før denne presidentvalgkampen.

 

Samtidig er det mye som tyder på at enkelthetene i notatene undersøkes på ramme alvor av blant andre FBI.

I fjor høst skal FBI, ifølge The Guardian, ha bedt om rettslig godkjenning for å overvåke fire av medarbeiderne i Trumps team etter påfallende kontakt med russere, men fikk angivelig avslag. (Noe som virker rart hvis eskapadene til et par av Trump-rådgiverne på lysskye møter med russiske myndighetspersoner, medfører riktighet).

Det er ingen tvil om at både amerikanske og allierte etterretningstjenester lenge har vært bekymret over Trump-leirens historikk med koblinger til Russland. Den påtroppende presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort gikk trolig av fordi avsløringene rundt hans lobbyvirksomhet og bånd til russiske oppdragsgivere, ble for belastende.

Men skandalenotatet går langt utenpå lysskye forretninger og rett inn i et narrativ der Vladimir Putin har en form for kontroll over USAs kommende president, som har vært påfallende ettergivende overfor Russland i hackingskandalen.

Notatene er datert fra juni til oktober i fjor. Noen av påstandene:

 • Russerne hevder å ha «pleiet, støttet og assistert» Trump i minst fem år
 • «FSB (tidl. KGB, red. anm.) har kompromittert Trump gjennom hans aktiviteter i Moskva tilstrekkelig til å kunne utpresse ham». Blant annet skal Trump i 2013, mens han var i Moskva for Miss Universe-konkurransen, ha hyret prostituerte til å ha urinsex i en hotellsuite som sikkerhetstjenesten hadde utstyrt med skjulte kameraer:
 • Trump og hans indre krets skal ha tatt imot en strøm av etterretningsinformasjon fra Kreml om Hillary Clinton og andre politiske rivaler, blant annet i bytte mot at Trumps folk ga opplysninger om russiske oligarkers aktivitet i USA.
 • Valgkampledelsen skal ha fått info underveis om hackingen av Demokratene i bytte mot å unngå oppmerksomhet rundt Russlands invasjon i Ukraina i valgkampen.
 • Trumps utenriksrådgiver Carter Page skal ha hatt hemmlige møter i Moskva med navngitte personer tett på FSB.

Her er hele dokumentet i versjonen publisert av Buzzfeed.

Trump og de som så langt har vært på banen fra staben hans, blånekter for alle anklagene og hevder notatene er et falsum fra ende til annen.

Donald Trumps planlagte pressekonferanse – hans første på 168 dager – skal starte klokka 17.