Nyhetsbrev mandag 27. august: Sier paven dekket over overgrepssak + Löfven med milliard-valgflesk

Vi var i Stockholm på lørdag for å følge med på de organiserte nazistenes demonstrasjon midt i valgkampinnspurten. Som massemønstring ble det en fiasko for «Den nordiske motstandsbevegelsen», som også avlyste selve marsjen gjennom gatene (der de ville fått motbør fra mange hundre motdemonstranter). I overkant av 15 norske nynazister deltok, hvorav flere er tidligere straffedømt. Se våre bilder og videoer fra seansen her.

FOLKEMORD: En ny FN-rapport slår fast at de militære lederne i Myanmar må holdes ansvarlig for folkemord mot rohingyaene. Granskerne som har vært i landet skriver at ugjerningene «utvilsomt dreier seg om de mest alvorlige forbrytelsene i internasjonal lov», og peker blant annet på «vilkårlige drap, gjengvoldtekter av kvinner, overfall på barn og nedbrenning av hele landsbyer». Myanmar er ikke innenfor jurisdiksjonen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC), men FN jobber med muligheter for å tiltale enkeltpersoner.

FEILINFORMERTE ERNA SOLBERG STORTINGET? Kontrollhøringen om Riksrevisjonens 2018-slakt av regjeringen for dårlig terrorsikring av objekter,startet klokka 09 og fortsetter til i kveld. (Se selve høringen direkte her). Det mest dramatiske temaet: I hvilken grad ble Stortinget feilinformert av regjeringen forrige gang den ble grillet av kontrollkomiteen? Vippepartiet KrF har flere ganger latt være å utelukke mistillit til regjeringen. Hans-Fredrik Grøvan (KrF) i kontrollkomiteen mener Riksrevisjonen har avdekket at regjeringen «sminket bildet» overfor Stortinget i en tidligere lukket høring. – Hvis det ikke er noe mer her som jeg ikke kjenner til, har statsministeren villedet Stortinget. Det er svært alvorlig, sa komitékollega Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Klassekampen lørdag, etter å ha lest de hemmeligstemplede dokumentene i saken.
VG-kommentator Frithjof Jacobsen tror ikke saken kan felle regjeringen. «For det første kan KrF neppe gå så langt at de velter Erna Solberg og innsetter Jonas Gahr Støre. Men også innholdet i rapporten virker for svakt til å velte regjeringen. Når Gjørv-kommisjonens rapport ikke var nok til det, så ville det vært merkelig om rapporten som skal behandles i dag er det»skrev han før høringen startet.

PAVEN ER I TRØBBEL:  Den tidligere erkebiskopen Carlo Maria Vigano, som også har vært Vatikanets ambassadør i USA, sier at han allerede for fem år siden fortalte pave Frans (Jorge Mario Bergoglio) om antatte seksuelle overgrep begått av den amerikanske kardinalen Theodore McCarrick, som til slutt ble avslørt og gikk av i sommer. Påstanden – som paven i går ikke ville kommentere – kom samtidig som han var i Irland for å be om tilgivelse for hvordan den katolske kirken gjennom årtier har dekket over massive overgrep utført av prester og andre maktmennesker i kirken.

KASTER MILLIARDER INN I KRISEVALGKAMP: Statsminister Stefan Löfven kommer i dag og i morgen med  valgløfter i milliardklassen som partiet vil framstille som «direkte effekt på vanlige folks lommebøker». Ifølge Expressen skal regjeringen i ettermiddag lansere en satsning mot sykehuskøer, før Löfven i morgen kommer med et utspill som «sosserna» hevder skal være en «game changer» i valgkampen. Partiet ligger an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne, men Löfven kan bli værende som statsminister hvis også Moderaterna gjør et like dårlig valg som meningsmålingene tyder på.
Sverigedemokratene varsler på sin side et utspill om å stanse alt mottak av kvoteflyktninger fra FN i Sverige.

STAY CLASSY: Man kan forstå hvorfor senator John McCain gjorde det klart at Donald Trump var uønsket i begravelsen (og at han i stedet ville ha minnetaler av Barack Obama og George W. Bush). Washington Postskriver i dag at Det hvite hus planla en uttalelse som hyllet avdøde McCains liv og heroisme, noe som ble stanset av Trump til fordel for en twittermelding med en ren kondolanse overfor familien.