Bare to uker før det svenske valget hadde nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) lørdag fått tillatelse til å demonstrere i Stockholm. Tillatelsen var svært omstridt - flere politiske partier klaget på politiets avgjørelse (uten å få medhold) - og det som skulle være en marsj gjennom gatene kom midt i en debatt om hvorvidt organisasjonen burde forbys.

Arrangementet skjedde også samme uke som et medlem i DNM sitter på tiltalebenken i Sundsvall etter beslag av våpen og dokumenter som politiet ser på som drapsforberedelser.

Nazistenes arrangement var ett av totalt 134 i den svenske hovedstaden denne helga, der flere var politiske: Mange fra venstresiden mobiliserte til kamp for streikeretten ved Norra Bantorget, mens nynazistene samlet seg på Kungsholmstorg halvannen kilometer unna.

Også DNM stiller som parti i høstens svenske valg - med godkjente lister til både riksdagsvalget og kommunestyrene i Ludvika, Boden og Kungälv. Det store flertallet av listekandidatene er straffedømt.