Se bildene: Vi fulgte nazistenes fiasko-demonstrasjon i Stockholm

Bare to uker før det svenske valget hadde nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) lørdag fått tillatelse til å demonstrere i Stockholm. Tillatelsen var svært omstridt – flere politiske partier klaget på politiets avgjørelse (uten å få medhold) – og det som skulle være en marsj gjennom gatene kom midt i en debatt om hvorvidt organisasjonen burde forbys.

Arrangementet skjedde også samme uke som et medlem i DNM sitter på tiltalebenken i Sundsvall etter beslag av våpen og dokumenter som politiet ser på som drapsforberedelser.

Nazistenes arrangement var ett av totalt 134 i den svenske hovedstaden denne helga, der flere var politiske: Mange fra venstresiden mobiliserte til kamp for streikeretten ved Norra Bantorget, mens nynazistene samlet seg på Kungsholmstorg halvannen kilometer unna.

Også DNM stiller som parti i høstens svenske valg – med godkjente lister til både riksdagsvalget og kommunestyrene i Ludvika, Boden og Kungälv. Det store flertallet av listekandidatene er straffedømt.

Filter Nyheter var til stede under nynazistenes forsøk på massemønstring i Stockholm lørdag. Det gikk ikke etter planen for nazistene: Mens organisasjonen tidligere har klart å mobilisere mange hundre deltakere, dukket det opp bare opp omlag 200 personer i hovedstaden.

Så langt Filter Nyheter har undersøkt, var det 15 nordmenn til stede – snaut en tredel av de aktive medlemmene i DNM i Norge. Flere av personene som dro til Stockholm er tidligere straffedømt, blant annet for våpen-, vold- og narkotika-lovbrudd. 

Formelt hadde de høyreekstreme lov til å oppholde seg i området mellom klokka 10 og 18. Noen få var på stedet i 11-tida, før resten kom i tilnærmet samlet flokk cirka 12.15. Etter planen skulle nazistene marsjere en politigodkjent, men kort rute i gatene på Kungsholmen.

Så kom beskjeden fra scenen om at DNM like greit avlyste hele marsjen og ble værende på torget for å høre på taler, under massiv politibeskyttelse. Den offisielle begrunnelsen var misnøye med ruten og sikkerhetshensyn.

Fra talerstolen ble det sagt at avlysningen var «en protest» mot at organisasjonen ikke fikk lov til å demonstrere i mer sentrale deler av Stockholm (og for å veie opp for dette tok tre av nazistene seg ut med gummibåt ved det svenske slottet noen kilometer unna og avspilte en forhåndsinnspilt tale. Nazistene har også søkt om å få demonstrere i den svenske hovedstaden 1. september, altså førstkommende helg).

Talene ved Kungsholmstorg, fremført av DNM-profiler som lederen Simon Lindberg fra planet på en liten lastebil, kretset rundt jødehat (formulert som motstand mot sionisme), «folkeforrædere» blant svenske politikere (inkludert Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson) og innvandringsmotstand.

Straffedømte Emil Hagberg (i midten) og andre sentrale medlemmer av DNM.
Nynazister på Kungsholmstorg lørdag.

Motdemonstrantene var langt flere, men politiet holdt dem på god avstand. Den største motdemonstrasjonen startet flere kvartaler unna.

Haakon Forwald og Tommy Nyberg fra den norske fløyen av DNM.

Det ble aldri noen stor massemønstring med marsj gjennom gatene for den nazistiske organisasjonen.

Også organisasjonen Röd kommunistisk ungdom hadde tillatelse til å demonstrere i Stockholm lørdag. Politiet hadde i tillegg tillatt en «gatefest mot fascisme», samt en marsj for dyrs rettigheter. I forbindelse med noen av disse markeringene forsøkte enkelte å bryte politiets sperringer: To politibetjenter ble også sprayet i ansiktet med rødmaling. Kvelden i forveien hadde stockholmsavdelingen av Antifascistisk aktion (Afa) feiret organisasjonens 25-årsjubileum i den svenske hovedstaden. Filter Nyheter er kjent med at også aktivister fra de norske Afa-miljøene har reist til Stockholm i helgen.

Politiet klarte likevel å unngå – med et massivt oppbud som trolig involverte flere hundre politifolk – voldelige sammenstøt mellom motdemonstranter og nazister.

Før markeringen på torget startet, ble en beboer i Kungsholmen-området anholdt og bortvist av politiet da han gjennomførte en «sivil protest» mot at nynazistene fikk innta nabolaget.

– Jeg utførte en sivil protest mot at jeg ikke kan bevege meg fritt her. Det er vanvittig at de har fått tillatelse, sa Simon Lindgren til Filter Nyheter.

Kungsholmen-beboeren Simon Lindgren, protesterte mot politiets avsperringer for å tilrettelegge for nazister i nabolaget og ble ført bort av politifolk. (Lindgren har ingen tilknytning til noen av organisasjonene som demonstrerte).

Senere på dagen ble det kastet en glassflaske mot en gruppe av DNMs «vakter», som fikk lov av politiet til å bære store skjold. I den andre enden av torget ble det amper stemning da en gruppe nynazister valgte å oppsøke motdemonstranter, noe som førte til at fire av motdemonstrantene ble anholdt av politiet og bortvist til sperringer langt unna DNM-medlemmene.

Motdemonstranter i amper men fredelig konfrontasjon med en gruppe nazister.
Motdemonstrantene var langt flere enn nazistene.

Etter at talene var over – og nazistene hadde spist brødskiver og drukket kaffe – ble de geleidet av politiet til t-banestasjonen Rådhuset, noen hundre meter fra samlingsstedet. Motdemonstranter ble fortsatt holdt på god avstand, men fra vinduer ropte en rekke beboere «inga fascister på våra gator» og tilsvarende slagord (mens nazistene svarte med oppfordringer til å hoppe).

Flere beboere ropte slagord mot nazistene fra sine egne leiligheter.

Nazistene tok til slutt t-banen til forstaden Huvudsta og en parkeringsplass ved spisestedet «Restaurang Kurdistan». Derfra forlot de stedet i biler. Etter planen skulle DNM-medlemmene samles til felles etterfest, men også denne ble avlyst (om vi skal tro det som ble sagt fra talerstolen tidligere på dagen).

Politiet geleidet nazistene til t-banestasjonen.

Filter Nyheter dekket nazi-markeringen på Twitter lørdag. Se videoer og direkterapporteringen: