Se bildene: Vi fulgte nazistenes fiasko-demonstrasjon i Stockholm

Bare to uker før det svenske valget hadde nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) lørdag fått tillatelse til å demonstrere i Stockholm. Tillatelsen var svært omstridt - flere politiske partier klaget på politiets avgjørelse (uten å få medhold) - og det som skulle være en marsj gjennom gatene kom midt i en debatt om hvorvidt organisasjonen burde forbys. Arrangementet skjedde også samme uke som et medlem i DNM sitter på tiltalebenken i Sundsvall etter beslag av våpen og dokumenter som politiet ser på som drapsforberedelser. Nazistenes arrangement var ett av totalt 134 i den svenske hovedstaden denne helga, der flere var politiske: Mange fra venstresiden mobiliserte til kamp for streikeretten ved Norra Bantorget, mens nynazistene samlet seg på Kungsholmstorg halvannen kilometer unna. Også DNM stiller som parti i høstens svenske valg - med godkjente lister til både riksdagsvalget og kommunestyrene i Ludvika, Boden og Kungälv. Det store flertallet av listekandidatene er straffedømt. Filter Nyheter var til stede under nynazistenes forsøk på massemønstring i Stockholm lørdag. Det gikk ikke etter planen for nazistene: Mens organisasjonen tidligere har klart å mobilisere mange hundre deltakere, dukket det opp bare opp omlag 200 personer i hovedstaden. Så langt Filter Nyheter har undersøkt, var det 15 nordmenn til stede – snaut en tredel av de aktive medlemmene i DNM i Norge. Flere av personene som dro til Stockholm er tidligere straffedømt, blant annet for våpen-, vold- og narkotika-lovbrudd.  Formelt hadde de høyreekstreme lov til å oppholde seg i området mellom klok...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.