Setter hardt mot hardt: Makspris på russisk olje og embargo innført i dag

GÅR ETTER RUSSISK INNTEKTSKILDE: To av Vestens hardeste sanksjoner mot den russiske krigsøkonomien trådte i kraft i dag. G7-landenes makspris på 60 dollar på russisk, sjøbåren råolje og EUs embargo av nesten all olje fra landet. Begge tiltakene er ment å senke Moskvas inntekter og ramme krigføringen i Ukraina. Landets president Volodomyr Zelenskyj kritiserer imidlertid maksprisen på 60 dollar per fat – et resultat av langvarige internasjonale forhandlinger – for å være for høy til å ha noen særlig effekt, melder Kyiv Independent. Østeuropeiske EU-land som Polen, Estland og Litauen ønsket seg opprinnelig et mye lavere nivå, helt ned mot 30 dollar fatet.

Maksprisen håndheves ved at G7-landene (samt Australia) nekter å forsikre og tilby andre finansielle tjenester til tankbåter med russisk råolje som skal leveres til tredjepartsland, hvis prisen på lasten overstiger maksprisen. Kreml mener tiltaket er et angrep på etablerte frihandelsprinsipper og skal ifølge Financial Times være i ferd med å mønstre en «skyggeflåte» av egne oljetankere for å erstatte deler av G7-tankerne som kan falle fra. Landet har også gjort det klart at det vil nekte å levere olje til stater som er med på å implementere ordningen, selv om det kan føre til produksjonskutt.

Oljeprisen stiger i dag etter at Opec+ søndag gjorde det klart at det lave produksjonsnivået oljekartellet tidligere har vedtatt, står ved lag også etter at maksprisen er innført. En nylig vending i covidpolitikken i Kina, der de strengeste smitteverntiltake så smått er i ferd med å bli lempet på, bidrar også til etterspørselen.


RAMMER MÅL DYPT INNE I RUSSLAND: Flere mystiske eksplosjoner ved russiske flybaser langt fra frontlinjene i Ukraina skaper spekulasjoner om ukrainerne har funnet en måte å slå til mot russiske langdistansebombere, kanskje med såkalte biende prosjektiler (ubemannede droner som krasjer i målet). Både Engels 2-basen i Saratov-regionen ved Volga og den militære flyplassen Dialegyo ved byen Ryazan – sistnevnte mindre enn 24 mil fra Moskva – skal ha blitt rammet. Ingen offisiell forklaring på eksplosjonene er kommet fra offisielt hold, men begge steder har hatt roller i de siste ukenes luftangrep på ukrainsk infrastruktur og uavhengige russiske nyhetskilder hevder at en rullebane og flere Tu 95-fly er ødelagt.

I dag har flyalarmene gått på ny i Kyiv og andre byer over hele Ukraina, etter at over 100 missiler er registrert avfyrt fra russiske posisjoner. Ekspolosjoner skal være registrert i Kharkiv, Donetsk, Dnepropetrovsk, Zaporizjzja og Poltava.


  • Hva med å gi Filter-abonnement i julegave i år? Både miljøvennlig og oppdragende, si! Vi har ordnet det slik at du ved hjelp av få tastetrykk kan fikse årets julegaver uten å legge fra deg mobilen. Klikk her for å lese mer!

HEVDET MORALPOLITIET SKAL LEGGES NED. Det er uklart hva som egentlig skjer med Irans beryktede moralpoliti etter at en talsmann for regimet i Teheran i helga uttalte at politistyrken skal legges ned. Å fjerne avdelingen med ansvar for å håndheve landets «moral-lover», som blant annet regulerer kvinners påkledning, ville vært en kraftig innrømmelse overfor demokratibevegelsen, men er fortsatt ikke bekreftet fra regjeringshold.

Beslutningen vil heller ikke ha store praktiske konsekvenser, ifølge aktivister, som sier de undertrykkende lovene håndheves på en rekke andre måter enn ved direkte inngripen fra politi. Et vanlig eksempel er utestengelse fra skoler og universiteter, skriver New York Times. Iranske demonstranter varslet søndag at de vil organisere streiker i protest mot den islamistiske styret, melder The Guardian.


BILLIGERE BOLIGER: Nominelt er boligprisfallet i Norge den siste måneden den nest kraftigste novembernedturen siden statistikken startet, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, til E24. I løpet av de siste fire ukene er boligprisene falt med 2,2 prosent, eller 0,9 hvis man korrigerer for at sesongen normalt byr på noe lavere eiendomspriser enn resten av året.

Det er likevel ingen grunn til panikk, sier eksperter til næringslivsavisa: «Det er mye renteeffekten vi ser nå. Samtidig tok det lengre tid enn antatt før effekten faktisk slo inn», sier boligforsker André Kallåk Anundsen ved Oslo Met.


Ha en fortsatt god mandag! Hilsen Filter-redaksjonen


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.