Ukrainske droner angrep dypt inne i Russland

KREML SIER EKSPLOSJONENE på to militærbaser nesten 500 kilometer fra den ukrainske grensen i går skyldtes ukrainske droneangrep. Kilder i Ukraina sier til New York Times at dronene tok av fra ukrainsk territorium og i hvertfall ett av tilfellene ble styrt av ukrainske styrker i nærheten av basene. Ytterligere et droneangrep, på en flyplass i Kursk-regionen i Russland, satte i natt fyr på en oljelagringstank. 

Offisielt har Ukraina verken bekreftet eller avvist å stå bak, i likhet med droneangrepet på Sevastopol i november og andre angrep inne i Russland og på den russisk-okkuperte Krym-halvøya. Men landets våpenindustri meldte i høst at de hadde fremstilt en drone med en rekkevidde på nesten 1000 kilometer mil og et stridshode på 75 kilo. Kreml sier dronene som angrep henholdsvis Engels 2-basen øst for Saratov og flyplassen i Rjazan mandag, ble skutt ned, og at skader ble forårsaket av nedfall. Begge basene huser langdistansebombefly som brukes i angrep på ukrainsk infrastruktur.

En ny bølge missiler ble skutt på Ukraina få timer etter droneangrepene. Denne gangen sier Ukraina at 70 av 80 missiler ble skutt ned av luftvern. Flere mistet likevel livet og ukrainske myndigheter advarer mot nye strømbrudd. Russiske missiler skal også ha truffet moldovsk strømforsyning. New York Times/BBC News/VG

HÅNDHEVELSEN AV G7-LANDENES pristak på russisk olje har gitt en boom for nystartede selskaper i Asia og Midtøsten som kjøper opp gamle oljetankere. Slike kan omgå G7-kravet om ikke å frakte russisk olje som selges for mer ...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.